Marinin hallitukselta riisuttu sote – Virkamies: Nyt ei nähty poliitikkojen kirjoittamia pykäliä

Uutisanalyysi: Ensi kertaa sote-uudistuksesta on kuorittu pois kaikki ylimääräinen – ja siksi ensi kertaa uudistuksella on myös mahdollisuus toteutua.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen sote-ministerityöryhmä järjesti perjantaina 5. kesäkuuta tiedotustilaisuuden perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) johdolla.

Sote-uudistuksen lainvalmistelijat ovat koronakriisin varjossa kaikessa hiljaisuudessa valmistelleet noin 1 200-sivuisen ehdotuksen lakiluonnokseksi. Se lähtee pian laajalle lausuntokierrokselle. Tavoitteena on, että lakiesitys tuotaisiin eduskunnalle tämän vuoden joulukuussa.

Tiedotustilaisuudessa Krista Kiurun vierellä seisoivat kuntaministeri Sirpa Paatero (sd), tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk), ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr), opetusministeri Li Andersson (vas) ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist (r).

 

Kansalaiset ovat vuosien saatossa tottuneet seuraamaan sote-uudistuksia, jotka ovat jääneet kesken epärealististen tavoitteiden vuoksi tai ajautuneet korjaamattomine ongelmineen päin perustuslakivaliokunnan seinää. Suurta sote-uudistusta on Suomessa yritetty jo viidentoista vuoden ajan.