Marika Kaipainen joutui teho-osastolle – löysi taideterapian

Taidekasvattaja järjestää aistitaidepajoja vauvoille ja vanhuksille.

Teksti
Maarit Piippo

Puolukoita vierii paperia pitkin. Ne jättävät helakanpunaisia roiskeita valkoiseen pintaan. Muutaman kuukauden ikäinen vauva länttää kätensä puolukkaan ja vetää paperille elämänsä ensimmäisen viivan – ja maistaa väriainetta teoksensa päätteeksi.

Toisaalla ryhmä hoivakodin vanhuksia tunnustelee kaakaolla maustettua pehmeää perunahiutalemassaa. Massaa voi venytellä ja pyöritellä kuin herkullisia muistoja tuottavaa muovailuvahaa.

Kyse on aistitaidepajoista, joita taidekasvattaja Marika Kaipainen vetää ihmiselon ääripäitä edustaville ikäryhmille, vauvoille ja vanhuksille. Hän on kehittänyt perinteisille maaleille ja muovailuvahoille myrkyttömiä vaihtoehtoja ruoka-aineista.

Kaipaisen järjestämä Taide kantaa ja kannattelee -näyttely on hänen lopputyönsä Aalto PRO:n ja Ihmissuhdetyö ry:n taideterapian opintoihin. Hän tutkii taiteen elämyksellisyyttä, sitä miten aistimukset kiinnittävät meidät läsnäoleviksi hetkeen.

”Marjaväreillä piirtelevä vauva ja tuoksuvalla massalla muotoileva vanhus saavat taiteen kautta elämyksellisiä muistijälkiä. Aistitaiteen terapeuttinen vaikutus on siinä, että tekemään pääsevät nekin, joilla esimerkiksi puhe, kädentaidot tai muisti ovat vajavaiset”, Kaipainen kertoo.