Maria Guzenina-Richardson syrjään demarien kuntaseurannasta

Henna Virkkunen
Teksti
Pekka Ervasti
Ulkona ministeriöstä. Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson saapuu Musiikkitaloon. Kuva Kaisa Rautaheimo.

Toinen päähallituspuolue Sdp on kaikessa hiljaisuudessa vaihtanut kunta-asioita seuraavaa vastuuministeriään. Kokoomuslaisen kuntaministerin Henna Virkkusen päällystakiksi alunperin asetetun peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonin toiminta ei tyydyttänyt demarien hallitusryhmää ja hänen tilalleen vaihdettiin asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru.

”Jo muutama viikko sitten kävi aiika laajalle porukalle kävi selväksi, ettei tästä tule mitään”, demarien hallitusryhmästä perustellaan vastuualueiden vaihtoa Suomen Kuvalehdelle.

Muutoksesta ilmoitti puolueen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Jutta Urpilainen demarien hallitusryhmän vetäytymispalaverissa Haikossa.

Hallitusryhmän sisällä Guzenina-Richardsonin siirtoa syrjään pidetään harvinaisena. ”Tämmöinen natsojen pois ottaminen on kyllä aika poikkeuksellista”, puoluelähde vahvistaa.

Suomen Kuvalehdelle Guzenina-Richardson itse perustelee työnjaon muutosta ministerikiireillään ja siitä johtuvilla aikatauluongelmilla.

Guzenina-Richardsonin siirto syrjään keskeisen kuntauudistuksen seurannan päävastuusta kuvastaa kasvavaa epäluottamusta, jota untuvikkoministeriä kohtaan on alettu tuntea jopa oman puolueen sisällä. Oppositio on kritisoinut ministerin toimintaa kärkevästi jo kuukausia, vaikka hän ei ole ollut valtioneuvoston jäsen vielä vuottakaan.

Peruspalveluministerin ristriitaiset lausunnot, tempoileva toimintatapa, kaoottinen johtamistyyli ja monien hallinnonalan ongelmien kärjistyminen julkisen skandaalin aseteelle ovat säikäyttäneet myös hänen oman virkamieskuntansa. Guzenina-Richardson on ajautunut törmäyskurssille jopa sosiaali- ja terveysministeriön korkeimman virkamiehen, kansliapäällikkö Kari Välimäen kanssa.

Ministeriöstä kerrotaan, että arvaamattomaksi koettu Guzenina-Richardson on saanut aikaan työyhteisöön epävarmuuden, jopa pelon ilmapiirin. ”Meillä on nyt täällä paljon turvattomuutta. Mitä tahansa tuntuu voivan tapahtua”, eräs virkamies kertoo.

Suomen Kuvalehden haastattelussa ministeri Guzenina-Richardson myöntää, että hänen tapansa kyseenalaistaa asioita ei miellytä kaikkia.

”Olen äärimmäisen innokas ja otan työni tosissani.”

Turhautuneet virkamiehet valittavat, ettei kokematon ministeri usein edes halua ottaa vastaan tietoa tai neuvoja. Guzenina-Richardson itse korostaa, ettei ministeri voikaan olla hallinnon jatke. Hän antaa ymmärtää, ettei kaikki viisaus asu ministeriössä.

”Ministerin tehtävä on palvella ihmisiä ja tuoda arkielämän tuntemuksia myös virkamiesten tietouteen.”

Guzenina-Richardsoniin kohdistuvat poliittiset paineet lisäävät jännitteitä eduskunnassa ensi viikolla, kun hallitus vastaa peruspalveluministerin hallinnonalaan kuuluvaan, kotihoidon tukea koskevaan välikysymykseen.

Lue lisää Suomen Kuvalehden numerosta 11/2012, joka ilmestyy perjantaina 16. maaliskuuta.