Maistuisiko maailman halvin Big Mac? – Matkusta näihin maihin

Mutta miksi sveitsiläiset voivat pitää hampurilaisen hinnan korkealla?

Big Mac -ateria
Teksti
Mikko Huotari

Shanghain vanhankaupungin kupeessa paidaton mies on pysäköinyt vanhan moponsa, jonka tarakka on muutettu peltigrilliksi. Hän käristää herkullisen tuoksuisia lihavartaita. Kauppa käy kuin häkä, mutta moni länsimainen turisti valitsee ruokapaikakseen vieressä olevan McDonald’sin.

Hampurilaisravintolat ovat levinneet maailman jokaiseen kolkkaan. Laajan levinneisyyden vuoksi Big Mac on hyvä tuote, kun halutaan vertailla eri maiden hintatasoja. Brittiläinen talouslehti The Economist on vuodesta 1986 tehnyt puolen vuoden välein selvityksen Big Mac -hampurilaisen hinnoista ympäri maailmaa.

Leikkimielisen Big Mac -indeksin avulla on mahdollista tarkkailla, kuinka paljon kuulu hampurilainen maksaa eri puolilla maailmaa. Indeksi paljastaa eri maiden hintatason ja ostovoiman – hampurilaisella mitattuna.

Yleensä hintatasot selvitetään ostamalla samanlainen hyödykekori eri maissa. Hyödykekorissa on laaja kirjo erilaisia tuotteita, joten se paljastaa kattavasti tietyn maan hintatason.

Big Mac -indeksissä hyödykekoriin on otettu vain yksi tuote, hampurilainen. Sitä kuitenkin myydään yli 120 maassa, joten ainakin leikkimielisesti indeksi pystyy melko laajasti tarkastelemaan maailman hintatasoja.