Lounas Kolmosen tapaan - Suomen alkuperäisen televisiokokin ruokaohjeet

Jaakko Kolmonen
Teksti
Jarmo Raivio
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Yksinkertaista ruokaa, kotimaisista aineksista, itse valmistettua. Nämä kolme perusperiaatetta ohjaavat kokki Jaakko Kolmosen ruoanlaittoa.

Keittiömestari Jaakko Kolmonen ja letut, karjalaisittain syrnikit. Kuva Paula Kukkonen.

Kokki Kolmonen on laittanut ruokaa ammatikseen yli 50 vuotta. Parhaiten hänet muistetaan edelleen Patakakkosesta, 1970-luvulla alkaneesta Yleisradion ruokaohjelmasta. Suomen Kuvalehden jutussa Mestarin keittiössä Kolmonen puhuu ruoasta – ja tietenkin laittaa ruokaa. Alla tarkat ohjeet jutussa valmistettujen ruokien laittamiseen.

Porkkanaleivitetyt kalafileet -kuhaa tai ahventa -suolaa -rypsiöljyä

Leivittämiseen: -vehnäjauhoja -2 munaa -1 dl raakaa porkkanaraastetta -1 dl juustoraastetta

Riko munat ja vatkaa ne kunnolla sekaisin. Kuori porkkana. Raasta porkkana ja vähärasvaista juustoa hienoksi raasteeksi. Sekoita raasteet munamassaan.

Leikkaa fileet pituussuunnassa halki. Poista vatsaontelon kohdalla olevat pystyruodot. Leikkaa isot fileet 10 sentin paloiksi ja mausta suolalla. Pyörittele fileet jauhoissa ja sitten leivitysmassassa. Paista fileet öljytilkassa pannulla ⅔ lämmöllä kauniin ruskeiksi niin, että kuorrutus on rapeaa. Paista lopusta leivitysmassasta porkkanaohukaisia.

Tomaatti-sipulikaviaari

-4 dl tomaattikuutioita -2 dl sipulisilppua -½ dl sitruunan mehua -½ dl kylmäpuristettua rypsiöljyä -½ tl juuri jauhettua mustapippuria -ripaus suolaa -vihervihannesta (esim. persiljaa)

Kaiva tomaatin kannat pois. Leikkaa tomaatit herneen kokoisiksi kuutioiksi. Tee se viiltoliikkeellä. Näin saat veitsen terävyyden esille ja tomaateista kauniimpia kuutioita.

Leikkaa sipuli kahtia ja poista kuori. Hienonna sipuli silpuksi. Tee sekin viiltoliikkeellä, näin aromit eivät räisky silmille.

Sekoita kaikki raaka-aineet ja mausteet keskenään. Anna kaviaarin jäähtyä jääkaapissa. Tarjoa rukiisen ja tavallisen paahtoleivän kanssa. Ripottele koristeeksi esim. hienonnettua persiljaa.

Kotimainen pesto

-2 ruukkua basilikaa -1 ruukku persiljaa -1 dl raastettua emmentaljuustoa -1-2 valkosipulin kynttä -1 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä -½ tl suolaa

Pätki yrtit sauvasekoittimen astiaan. Lisää muut raaka-aineet. Hienonna aineet sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi.

Käytä pestoa leivän päällä, pastan kastikkeena, kypsien kasvisten, kalojen, lihojen tms. mausteena. Muuntele raaka-aineiden määriä, niin löydät mieleisesi maun.

Rahkaletut eli syrnikit

-4 munaa -1 purkki rahkaa -1 ½ dl vehnäjauhoja -½ dl sokeria -1 tl vanilliinisokeria -ripaus suolaa -rypsiöljyä paistamiseen

Vispaa munat vaahdoksi ja sekoita ne rahkan kanssa. Sekoita taikinaan jauhot, sokerit ja suola. Kuumenna pannu ½-tehoisella liedellä. Paista 3-5 millin paksuisia lettuja. Koska letut jäävät paksuiksi, ne palavat helposti. Siksipä paistamisessa kannattaa käyttää öljyä ja pitää liesi miedohkolla lämmöllä.

Vadelmahillo kruunaa rahkaletun hienon maun.