Lounaaksi toukanlihapulla ja keinolihapihvi – älä unohda muurahaisten munia!

Liha kasvaa jo metallitankissa. Kaupasta saa Suomessakin kohta hyönteisnugetteja.

eettisyys
Teksti
Heidi Kinnunen

Se tirisi pannulla runsaassa rasvassa. Televisiokameroiden edessä puuhaava kokki myönsi, että paineet ovat kovat, jos pihvi vaikka palaisi. Pannulle päätynyt 150 gramman lihapala oli nimittäin arvokas, sen hinta oli yli 250 000 euroa. Pihvi ruskistui tasaisesti, ja kohta kokki asetteli sen hampurilaissämpylän väliin. Kaksi ruokaan perehtynyttä tutkijaa pääsi maistamaan sitä. Se maistui heidän mielestään melko lailla tavalliselta hampurilaispihviltä.

Oli elokuu 2013, ja maailmalle levisi uutinen ensimmäisestä keinolihapihvistä. Pihvi oli tuotettu laboratoriossa kasvattamalla se naudan lihaksesta eristetyistä soluista.

 

Hollantilaisen Mark Postin johtama tutkimusryhmä on päässyt pitkälle kehitellessään eläinten kantasoluista kasvatettavaa ravintoa. Ilman eläintä kasvatettavan lihan hinta on kuitenkin toistaiseksi tähtitieteellinen ja valmistusprosessi liian hidas massatuotantoon. Yhdestä solusta kasvaa kahdessa, kolmessa kuukaudessa tarpeeksi lihasmassaa pihviin, kun solut jakautuvat yhä uudestaan ja uudestaan.

Keinolihan idea on loistava. Jos lihaa voidaan kasvattaa bioreaktorien ravinneliuoksessa, vältetään eläintuotannon eettiset ongelmat.