Lokakuu 1944: Saksalaiset polttivat Rovaniemen kolmessa päivässä

SK:n arkistoista: Suomalaiset eivät ehtineet hätiin, sillä heille tuli täysin ohittamaton este.

Lappi
Teksti
Risto Lindstedt

Saksalaisia seuranneet suomalaisjoukot saivat Rovaniemen näkyviinsä 14.10.1944.

Saksalaisten vuorokautta aikaisemmin aloittama kauppalan järjestelmällinen tuhoaminen oli jo revennyt täydelliseksi tulihelvetiksi. Tuhoa täydensi, sikäli kuin se oli enää täydennettävissä, ilmeisesti vahingossa räjähtänyt 400 tonnin lastissa ollut ammusjuna.

Suomalaiset pääsivät Rovaniemelle 16. lokakuuta. Kauppala ei ollut vain punahehkuinen pätsi, vaan se mikä oli tuhottu, siis kaikki, se oli myös miinoitettu. Kauppalaan eteneminen oli suomalaisille psykologisesti tärkeä etappi, mutta sotilaallisesti sitä ei ehditty vallata. Viimeinen saksalaisjoukko oli livahtanut edellisenä päivänä Kittilän suuntaan, kun suomalaisten saartoyritys oli epäonnistunut.

Lapin tuhoaminen oli tihentynyt käsky käskyltä. 20. vuoristoarmeijan komentajan, kenraalieversti Lothar Rendulicin ensimmäisessä käskyssä (6.10.) määrättiin hävitettäväksi vain Saksan armeijalle kuuluvat laitteet. Asutuskeskusten hävittäminen kiellettiin. Kolme päivää myöhemmin käskettiin hävittää Suomen valtion rakennuksia Rovaniemellä.

Lokakuun 11. päivänä oli jo lupa tuhota kaikki julkiset rakennukset. Kun kauppalan totaalipoltto alkoi 13. päivänä, tuholupa koski kaikkia asumuksiksi kelpaavia rakennuksia lukuun ottamatta sairaaloita, kirkkoja ja taloja, joissa asukkaat olivat paikalla.