Liisa Jaakonsaari ruoskii demareita: Vaikenemisen kulttuuria ja yhden virallisen tarinan kaipuuta

”Ulkopoliittinen instituutti on vihdoin löytämässä sen roolin, jota eduskunta sille alusta alkaen suunnitteli”, sanoo euroedustaja.

Moni merkittävä sosiaalidemokraatti hermostui, kun Ulkopoliittinen instituutti (Upi) julkaisi 30. elokuuta valtioneuvoston kanslian rahoittaman raportin, joka käsitteli Venäjän ulkopolitiikkaa ja sen vaikutuksia Suomeen.

Raportissa todettiin Venäjän ulkopolitiikan muuttuneen aggressiivisemmaksi ja kehotettiin Suomea panostamaan yhteiskunnan kriisinsietokyvyn sekä kansainvälisen yhteistyön kehittämiseen.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja ja puheenjohtaja Antti Rinne syyttivät raporttia pelottelusta. Kansanedustaja Eero Heinäluoma ironisoi raportin luovan kirkkaita ”roiston ja hyviksen rooleja”.

Upin neuvottelukunnan puheenjohtaja, Sdp:n kansanedustaja Susanna Huovinen ei pitänyt raportin sävystä ja tyylistä ja kertoi ottavansa raportin esiin neuvottelukunnassa. Lisäksi hän totesi Demokraatti-lehdelle raportin julkistuksen yllättäneen.

Kyseessä oli Alexander Stubbin (kok) hallituksen tilaustyö, jonka tiedot löytyvät julkisesti valtioneuvoston kanslian verkkosivuilta. Sdp oli mukana Stubbin hallituksessa.