Lihavuusepidemia pitää ottaa vakavasti: Merkittävä ylipaino voi olla suurempi terveysriski kuin tupakointi

Essee: Ylipaino ei ole vain kosmeettinen haitta, kirjoittaa sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen Kanava-lehdessä.

Kanava
Teksti
Jukka Mustonen

Merkittävä ylipaino ei ole pelkästään kosmeettinen haitta. Se saattaa olla jopa suurempi terveysriski kuin kohtuullinen tupakointi, kirjoittaa sisätautiopin emeritusprofessori Jukka Mustonen Kanava-lehdessä. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan.

 

Ilmastonmuutos on merkittävä ongelma ihmiskunnalle. Yksittäinen ihminen voi kuitenkin omalla käyttäytymisellään vaikuttaa siihen melko vähän. Toinen aikamme iso muutos on muodonmuutos, jolla tarkoitan kaikkialla maailmassa tapahtunutta ihmisten painon nousua eli lihavuusepidemiaa. Sen hallinnassa ihmisillä on hyvä mahdollisuus vaikuttaa oman elämänsä kulkuun.

Ylipaino on tärkein tyypin 2 diabeteksen eli sokeritaudin taustatekijä. Kun valmistuin lääkäriksi 1970-luvulla, taudin nimi oli vanhuusiän diabetes. Myöhemmin nimi muuttui aikuisiän diabetekseksi, ja nykyinen nimi tuli käyttöön noin 20 vuotta sitten.

Viime vuosina tautia on todettu myös nuorilla ja jopa lapsilla. Kehitys on ollut dramaattisen nopea, ja nimenmuutos kuvastaa sitä hyvin. Potilasmäärä on lisääntynyt huimasti, ja huono kehitys jatkuu.