Tähden tuolissa

Leo-Pekka Tähti tavoittelee jälleen kultaa ratakelauksessa. Yhä ammattimaisemmaksi muuttuneet paralympialaiset alkavat Tokiossa 24. elokuuta.

huippu-urheilu
Teksti
Wilhelmiina Palonen
Grafiikka
Hannu Kyyriäinen
3D
Teemu Hotti

Se on kevyt mutta kestävä, alumiinirunkoinen. Tanskalaisen Wolturnuksen valmistama ratakelaustuoli, joka voi tuoda Suomelle pian mitaleja.

Tuoli on valmistettu Leo-Pekka Tähden mittojen mukaan. Se saa liikevoimansa hänen työnnöistään ratakelauksen sadan metrin sprinttimatkalla.

Sillä Tähti on maailman nopein.

Paralympialaiset käydään Tokiossa 24.8.–5.9.2021. Suomalaisista kultamitalia puolustaa Tähti. Hänellä on kultamitalin lisäkin maailmanennätys 100 metrin pyörätuolikelauksessa omassa luokassaan.

Kisat eivät ole Tokiossa ensimmäistä kertaa. Paralympialaiset-nimi otettiin käyttöön juuri Japanissa järjestetyissä kilpailussa vuonna 1964. Sydneyn vuoden 2000 kisoista alkaen paralympialaiset on järjestetty yhä tiiviimmin yhdessä olympialaisten kanssa. Parissa vuosikymmenessä paralympialaisiin osallistuvien maiden määrä on noin kolminkertaistunut.

Näkyvyys on lisääntynyt, taso koventunut.

Menestyjiksi on asiaa vain ammattilaisilla. Kehitys on herättänyt myös kritiikkiä vammaisurheilun sisällä. Onko paraurheilu mahdollisimman monelle vai kehitetäänkö siitä yhä enemmän puhtaasti huippu-urheilua?

Paralympialaisissa on kyse muustakin kuin seksikkäistä kehoista, kiiltävistä pyörätuoleista ja jalkaproteeseista, entinen paralympiaurheilija David Howe on sanonut.

Tähti aloitti kelaamisen tavallisella käyttötuolilla ja puutarhahanskoilla. Nykyisin hän harkitsee jokaista varusteissa tehtävää muutosta tarkkaan. Kisan kovuus näkyy välineiden yksityiskohdissa asti.

Tähti kilpailee pääosin 100 metrin ja 200 metrin ratakelauksessa luokassa T54. Paraurheilun luokat perustuvat siihen, miten isoa osaa kehostaan urheilija pystyy käyttämään. Tähden luokassa on paljon kilpailijoita.

Lyhyillä matkoilla jokaisen työnnön eli lyönnin täytyy huipputuloksessa osua kohdalleen. Valmentaja koulii kelaajaa samoilla metodeilla kuin pikajuoksijoita.

100 metrin kisa: raju kiihdytys

 

Sadan metrin kelauksessa kolmeen ensimmäiseen työntöön eli lyöntiin yritetään saada mahdollisimman paljon voimaa. Tavoitteena on pitkät ja vahvat lyönnit.

Sen jälkeen lyöntitiheyttä kasvatetaan. Puolivälissä, 40–50 metrissä, vauhtia on jo noin 30 km/h. Tämän jälkeen lyöntien frekvenssi pidetään samana. Sadalla metrillä urheilija ehtii lyödä yhteensä noin 31–34 kertaa riippuen tuuliolosuhteista. Kelaustuoli on herkkä tuulelle.

Vauhti kiihtyy koko matkan, ja maaliin tultaessa huippunopeus voi olla jopa 37 km/h. Leo-Pekka Tähti rikkoi sadan metrin kelauksen maailmanennätyksen ajalla 13,63 sekuntia Lontoon paralympialaisissa vuonna 2012.

 

200 metrin kisa: kaarre vaatii keskittymistä

 

Kahdensadan metrin kelauksessa kilpailija tarvitsee kaarreohjainta. Se pitää tuolin oikeassa kulmassa kaarteen ajan. Kun urheilija pääsee maalisuoralle, hän lyö kaarreohjaimen toisella kädellä pois päältä.

 

 

Lyönnin vaiheet hidastettuina

Kelaaja työntää itselleen vauhtia niin suurella nopeudella, että työntöä kutsutaan lajissa lyönniksi. Lyönnit vaativat käsivoimaa.

”Mä oon pitänyt sitä ihan hyvänä rajana, että jos nostaa penkistä kaks kertaa oman painonsa, niin lajivoima rupee riittään”, Leo-Pekka Tähti sanoo.

Lyönnissä pystytään erottamaan neljä vaihetta.

 

 

 

Kelaushanskat ja kelauskapulat

Lajissa on siirrytty kankaisista kelaushanskoista niin kutsuttuihin kelauskapuloihin, englanniksi hard gloves. Tähti valmistaa omat kapulansa itse ja on valmistanut niitä myös muille suomalaisille kelaajille. Kapula antaa etua loppuvippauksessa.

Kelausvarusteiden valintaan vaikuttaa kilpailuhetken sää.

Kelauskapula ja kelauskehä ovat kumia, niiden pinta luistaa märkänä. Sateella urheilijat suosivat kangashanskoja tai erityisesti sadekelille tarkoitettuja kapuloita.

 

 

 

Kelaustuolin anatomia

 

Leo-Pekka Tähden kelaustuoli, jolla hän lähtee Tokion kisoihin. Uuden tuolin käyttöönotto ei ollut yksinkertaista.

Tähti ei yltänyt samoihin tuloksiin kuin vanhalla tuolillaan, mutta syy oli arvoitus. Se selvisi vasta, kun mittoja verrattiin vanhaan tuoliin.

Uuden tuolin istuinkulma oli liian pysty, eikä asento ollut sen vuoksi tarpeeksi tukeva. Istuimen pystyputkien asento korjattiin, ja tulokset paranivat heti.

Kelauskehä on alumiinia tai titaania. Se on pinnoitettu kumilla, jotta ote pitää.

Etujarru on ohjaustangossa. Pikamatkoilla sitä ei juurikaan käytetä.

Kaarreohjain on  rungon alapuolella oleva vipu, joka pitää ohjaustangon kaarteessa oikeassa kulmassa.

Rungon täytyy joustaa aavistuksen, mutta myös kestää kovaa rasitusta.

Etypyörän halkaisija on maksimissaan 20 tuumaa eli noin 51 senttiä.

Takapyörien halkaisijat ovat maksimissaan 28 tuumaa eli noin 71 senttiä.

Ohjaustankoa tarvitaan pidemmillä matkoilla. Pikamatkoilla tärkeämpi on nopeusmittari.

Kelauksessa istuma-asento tärkeä. Istuimen oikea kulma ja korkeus mahdollistavat urheilijan käyttöön mahdollisimman paljon toimivia lihaksia.

Urheilija kiinnitetään remmeillä istuimeen. Remmeihin kohdistuu kisassa paljon voimaa.

Jalat saavat tukea jalkalaudasta. Lyönnin aikana Tähden koko paino kohdistuu jalkalautaan, ja osa on useita kertoja hajonnut kesken kelauksen.

Jalat voivat olla myös urheilijan alla. Tällöin ei saa tukea jalkalaudasta, mutta tuoli on aerodynaamisempi.

 

 

Tutki tuolin AR-mallinnosta

Pystyt heijastamaan Leo-Pekka Tähden kelaustuolin luonnollisessa koossa omaan ympäristöösi, jos luet tätä juttua kännykällä tai muulla mobiililaitteella, jossa on kamera. Erillistä sovellusta ei tarvitse ladata.

Heijastus onnistuu parhaiten, jos tuolille on riittävästi tilaa eikä tiellä ole esimerkiksi huonekaluja.

Alla olevan pyörätuolin mallinnoksen oikeassa alakulmassa on AR symboli. Paina symbolia ja noudata sen jälkeen ohjeita: heijastumisen onnistumisessa kestää todennäköisesti jonkin aikaa. Valoisa tila ja vaalea tausta auttavat.

Kun mallin heijastaminen onnistuu, tuolia pystyy katsomaan joka suunnasta ja esimerkiksi sen taakse pystyy kiertämään.

 

 

Kelaustuolit ovat kehittyneet ajan saatossa.

Alunperin ratakelauksessa kilpailtiin nelipyöräisillä tuoleilla, mutta 198o-luvun ja 1990-luvun taitteessa paraurheilussa siirryttiin nykyiseen kolmipyöräiseen malliin. Sen jälkeen tuolit ovat kehitystyön myötä keventyneet.

Tähti aloitti kelauksen tavallisella käyttötuolilla ja kelasi sillä muun muassa ensimmäisen puolimaratoninsa. Hän sai ensimmäisen kelaustuolinsa teini-ikäisenä ja nimesi sen Keltaiseksi kostajaksi.

Tähden isä Pekka valmisti sekä muokkasi pojalleen kelaustuoleja perheen autotallissa Porissa. Viime vuosina kelaustuolien kehitykseen ovat lähteneet esimerkiksi BMW ja Ison-Britannian ilmavoimat, joista molemmat ovat yrittäneet kehittää hiilikuiturunkoisia tuoleja. Niitä kokeiltiin Rion kisoissa vuonna 2016. Toistaiseksi maailman huipulla kilpaillaan kuitenkin edelleen alumiinirungoilla. Alumiinin etu on yhdistelmässä keveyttä ja kestävyyttä.

Tähti uskoo, että hiilikuiturunkoihin silti siirrytään tulevaisuudessa.

Ratakelauksen sprinttimatkoilla onnettomuuksia tai läheltä piti -tilanteita ei tule yhtä usein kuin pidemmillä matkoilla, joilla kilpailijat ehtivät peesata toisiaan.

Jos urheilija lentää kovassa vauhdissa tuolista, vakavien vammojen riski on ilman kypärää suuri. Sääntöjen mukaan kelauksessa pitäisi käyttää virallista pyöräilykypärää. Tähti on suosinut silti kiipeilykypärää, joka on kevyempi.

 

Tähti on pystynyt keskittymään uraansa täysipäiväisesti vuoden 2004 paralympialaisista asti. Siitä on seitsemäntoista vuotta.

”Onhan se karmean pitkä aika.”

Hänen maailmanennätyksensä 100 metrin kelauksessa vuodelta 2012 on yhä voimassa.

Uusia lupaavia kelaajia on Suomessa vähän.

”Näyttää aika heikolta, että kuka perii mun manttelin sitten joskus aikanaan.”

Seuraavaksi edessä on kuitenkin Tokio. Sadan metrin ratakelauksen alkuerät järjestetään syyskuun ensimmäisenä päivänä.

 

 

Jutussa on käytetty lähteenä teosta Harri Laiho ja Juha Luotola: Leo-Pekka Tähti.