Lentäjäpula sotkee rajusti Finnairin liikennettä – Ongelmasta on varoitettu lentoyhtiöitä jo vuosia

”Operatiiviset syyt” pakottavat peruuttamaan lentoja ja käyttämään ulkopuolisia yhtiöitä. Pula pahenee muuallakin.

Finnair
Teksti
Jyri Raivio

Finnairin nettisivuilta löytyvä kooste Tietoja Finnairin lennoista on näinä aikoina kiinnostavaa jos kohta vähän masentavaakin luettavaa. Lentoyhtiö on joutunut peruuttamaan tai siirtämään alihankkijoiden hoidettavaksi suuren määrän lentoja.

Näin on jouduttu tekemään ”operatiivisten syiden vuoksi”. Tosiasiassa syitä on lähes jokaisessa tapauksessa vain yksi: paheneva pula lentäjistä. Sitä ei haluta sanoa suoraan, koska lentojen peruuttaminen pilottipulan vuoksi ei ole lentoyhtiölle kunniaksi.

Yhtiö tietää hyvissä ajoin strategiaansa perustuvat liikenneohjelmansa ja niiden edellyttämän lentokaluston. Henkilöstömäärä pitäisi mitoittaa niiden ja aika hyvin haarukoitavissa olevien eläköitymisten perusteella, mutta jostakin syystä tämä on – ja on aina ollut – ylivoimaisen vaikea tehtävä.

Eikä se ole ylivoimaisen vaikeata vain Finnairille. Lentäjäpula on yleismaailmallinen ilmiö. Sen vuoksi lentoja on peruutettu muuallakin ja lentäjien jo ennestään korkeat palkat ovat lähteneet joissakin maissa jyrkkään nousuun.