Leijonat raateli legendan kunniaksi Gallian kukon – myrskyvaroitus annettiin tylyllä tavalla

Suomen joukkue ei arastellut laittaa itseään likoon Ranska-ottelussa. Tunnelataus oli Hartwall Areenan katossa. Leo Komarov (vas) ja Jesse Joensuu iskivät kroppaa säästelemättä maalivahti Fabrice Lhenryn tontille. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.

“Kaikilla oli aina tanssikengät mukana. Hotellista lähti 20 pelaajaa, mutta 20 tuli aina takaisin”, muisteli torstaina suomalaisen jääkiekkoilun legenda Veli-Pekka Ketola aikoja ennen nykyistä kiekkokulttuuria.

Hetkeä myöhemmin Ketola piti ennen Suomi-Ranska-ottelun alkua koskettavan puheen puolustajalegenda Pekka Marjamäen edellisenä yönä tapahtuneen poismenon vuoksi. Miehet pelasivat yhdessä kymmeniä maaotteluita. Puhe sytytti Leijonat kisojen toistaiseksi parhaaseen esitykseen.

“Joukkue halusi pelata Marjalle”, sanoi päävalmentaja Jukka Jalonen hiljaisesti ottelun jälkeen.

Ketola oli Hartwall Areenalla paikalla kolmen muun vuoden 1974 Suomen kotikisojen sankarin Heikki Riihirannan, Juhani Tammisen ja Juha Rantasilan kanssa. Porin Karhuja ja Ässiä suurimman osan urastaan edustanut Ketola oli tärkeä osa maajoukkuetta, joka ensimmäistä kertaa kamppaili arvokisamitalista.

Mitali karkasi suomalaisilta maalivahti Stig Wetzellin dopingkäryn vuoksi. Näytteestä löytyi jälkiä efedriinistä. Juhani Tamminen kertoi tunteneensa Wetzellin niin perinpohjaisen hyvin, että tämä ei olisi koskaan syyllistynyt dopingiin.

Juha Rantasila otti esiin suomalaisten rehellisyyden kotikisoisssa.

“Missä tahansa muussa maassa se koeputki olisi kadonnut testin jälkeen”, Rantasila tiesi kertoa.

Janne Niskala (vas) ja Jesse Joensuu iloitsevat Ranskan ryhdin ratkeamisesta. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.


Pakkopatonki on nyt pureskeltu.

Ottelussa fransmanneista ei ollut isännille vastusta. Paremmuudesta ei ollut epäselvyyttä, kun Suomi ruhjoi ranskalaiset luvuin 7-1. Voittoa tärkeämmäksi asiaksi muodostui se, että onnistumisia tuli kaikille ketjuille.

Ranskalaisten asenteesta kertoi se, että päävalmentaja David Henderson päätti olla peluuttamatta joukkueen tähtipelaajaa Pierre-Édouard Bellemarea. Turnauksen kaksi ensimmäistä ottelua pelannutta Bellemarea säästeltiin maan kannalta elintärkeisiin peleihin Sveitsiä ja Valko-Venäjää vastaan. Bellemare pelaa ammatikseen Ruotsin Elitserienin Skellefteå AIK:ssa.

Noin puolet Ranskan joukkueen pelaajista kiekkoilee maan ulkopuolella. Esimerkiksi Yohann Auvitu pelaa SM-liigassa Jyväskylän JYP:in joukkueessa ja Charles Bertrand Rauman Lukossa.

Jääkiekkoilu Ranskassa on ollut muutenkin ahtaalla. Vielä jokin aika sitten jääkiekolla ei edes ollut omaa liittoa, vaan se kuului samaan ryhmään muun muassa kelkkailun kanssa. Nyt Ranskan oma sarja toimii vakaasti, seuroja ei enää kaadu konkursseihin kuten aikaisemmin.

Jääkiekon asemaa Ranskassa on vaikeuttanut se, että lajia pidetään elitistisenä. Arvoasteikossa se tulee kaukana jalkapallon, tenniksen, alppihiihdon ja käsipallon jälkeen.

Nyt lähti se kuuluisa gorilla niskasta. Jussi Jokinen (oik) onnistui maalinteossa kahdesti. Juuso Hietanen (vas) varmistaa, että maalivahti Fabrice Lhenry on ja pysyy pihalla tilanteesta. Kuva Vesa Moilanen / Lehtikuva.


Heppoiseksi osoittautuneesta vastuksesta huolimatta päävalmentaja Jukka Jalonen oli huojentunut.
“Asenne oli nyt huipussaan. Taktiikka piti, vaikka Ranska yritti provosoida.”

Mutta kun vuoden 1974 tähdiltä kysyttiin Suomen nykyisen päävalmentajan Jukka Jalosen “Meidän peli”-taktiikasta, käsitykset eivät olleet pelkästään mairittelevia. Heikki Riihirannalla oli selvä ajatus asiasta.

“Aikanaan puhuttiin myötä- tai vastakarvaamisesta, viisikon älykkyys ratkaisi. Toinen kaveri paikkasi toista tilanteen mukaan”, Riihiranta kertoi.

Juhani Tamminen säesti Riihirantaa.

“Ei peli ole mihinkään muuttunut. Kaukalossa on edelleen kaksi maalia ja se kumpi tekee enemmän häkkejä, voittaa. Se ratkaisee mitä taitoja joukkueella on vastustajaan verrattuna. Kaikki muu on retoriikkaa”, Tamminen sanoi.

Pekka Marjamäki 18.12.1947-10.5.2012. Kuva Martti Kainulainen / Lehtikuva.

Sydänkohtaukseen menehtynyttä Pekka Marjamäkeä muistettiin liikuttavasti ennen Suomen ja Ranskan ottelua. Yksi palanen suomalaista kiekkohistoriaa on poissa. Marjamäki edusti Suomea 251 maaottelussa, kymmenessä MM-kisoissa ja kaksissa olympialaisissa. Vuonna 1975 hänet valittiin turnauksen All Star-joukkueeseen ja nimettiin kisojen parhaaksi puolustajaksi.