Länsimetro salaa myös salaamista suositelleet asiantuntijalausunnot – ”Yhtiö ei salaa, emme vain julkista”

Metroyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan myös konsulttien lausuntojen julkistaminen vaarantaisi yhtiön edun.

julkisuuslaki
Teksti
Salla Vuorikoski

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Länsimetro-yhtiö on tyrmännyt Suomen Kuvalehden pyynnön saada nähtäväkseen asiantuntijalausunnot, joiden perusteella yhtiö päätti salata metrohankkeen kustannus- ja viivästysraportin.

”Vastauksena pyyntöösi saada asiantuntijalausunnot, totean, että yhtiö päätti, ettei se julkista selvitysraporttia.  Yhtiö ei myöskään julkista niitä asiantuntija-arvioita joissa on käsitelty ja arvioitu tuota raporttia”, Länsimetron hallituksen puheenjohtaja ja Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo vastasi sähköpostitse.

Länsimetro on hankkinut lausunnot kahdelta asianajotoimistolta: Uoti, Sotamaa & Co:lta ja Brander & Mannerilta. Isotalon mukaan asiantuntijalausuntojen julkistamatta jättäminen perustuu yhtiön etuun – samoin kuin itse raportin salaaminen.

”Varsinaisesti yhtiö ei salaa, vaan emme vain julkista”, Isotalo selitti.

Julkisuuslaki ei koske veronmaksajien omistamia osakeyhtiöitä, joten niiden tekemistä salaamispäätöksistä ei voi valittaa. Asiakirjojen julkistaminen kokonaan tai osittain on siis yhtiön omasta tahdosta kiinni.

Sote-uudistuksen yhteydessä julkisuuslain soveltamista aiotaan laajentaa, mutta silloinkin se koskee vain sote-osakeyhtiöitä, ei muita julkisesti omistettuja yhtiöitä.

Helsingin kaupunki aikoo ilmeisesti vaatia selvitystä raportin salaamiselle.

Raportti rajusta kustannusylityksestä on ainoastaan Länsimetro-yhtiön hallituksen käytössä. Lisäksi se luovutetaan tilintarkastajille, joille asetetaan salassapitovelvoite.

Salaamista on perusteltu sillä, että joidenkin raportin sisältämien asioiden julkitulo voisi edistää jonkun urakoitsijan mahdollisuuksia saada korvauksia oikeudessa. Hallituksen jäsenet pelkäävät, että he voisivat joutua tuossa tilanteessa korvausvelvollisiksi.

Länsimetro-yhtiön toinen omistaja Helsingin kaupunki aikoo ilmeisesti vaatia selvitystä raportin salaamiselle.

”Konsernijaostolle on tehtävä selvitys, mihin salassapito perustuu ja siitä, mitä raportti sisältää. Esitän tätä seuraavassa konsernijaoston kokouksessa. Kyllä omistajan edustajan on pakko tietää”, vihreiden kaupunginvaltuutettu Tuomas Rantanen totesi viime viikolla Helsingin Sanomille.

Isotalon lisäksi Länsimetron hallituksessa istuvat Helsingin rakennus- ja ympäristötoimen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri, Helsingin rahoitusjohtaja Tuula Saxholm, Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas, Espoon kaupunginvaltuuston jäsenet Jyrki Kasvi (vihr) ja Kimmo Oila (kok) sekä sosiaalidemokraatteja edustava espoolainen Pekka Vaara.