Lakko vaikuttaa lentoihin vielä torstaina

Air Finland
Teksti
Karri Kokko

Air Finlandin lentäjien keskiviikkona aloittama vuorokauden lakko voi vaikeuttaa Thaimaan lennoilla matkustavien lomailua vielä torstain jälkeenkin. Vaikka lentoyhtiö korvaa lakon aikaiset vuorot muilta yhtiöiltä ostamillaan lennoilla, ylityökielto saattaa sekoittaa aikatauluja.

Ainakin Abu Dhabiin tiistaina välilaskun tehnyt kone myöhästyy. Finnmatkoilta arvioidaan, että sen asiakkaille aiheutuu pahimmillaan yli kahden vuorokauden myöhästyminen. Kyseessä ovat matkustajat, jotka odottavat paluulentoa Bangkokista Helsinkiin.

Puoliltapäivin alkanut lakko päättyy torstaina kello 12. Lakon piirissä ovat yhtiön kaikki lennot. Keskiviikon työnseisaus koski lentoja Phuketiin, Bangkokiin ja Sharm el Sheikhiin.

Lentäjien 8. helmikuuta aloittama ylityökielto jatkuu edelleen. Air Finlandin palveluksessa on 40 liikennelentäjää.

Neuvotteluista ei ole sovittu

Seuraava vuorokauden työnseisaus voi alkaa ensi viikon keskiviikkona, ellei sopua sitä ennen synny.

Sekä lentäjiä edustavan Akavan erityisalat että Air Finland ovat olleet neuvotteluyhteyksissä, mutta kiistaan ei ole saatu ratkaisua. Piirisovittelijan johdolla sovittelua jatketaan aikaisintaan maanantaina.

Uuden työehtosopimuksen syntymistä ovat viivyttäneet etenkin erimielisyydet työajoista ja ulkomailla olon pituudesta. Lentäjät torjuivat viime perjantaina piirisovittelija Esa Lonkan sovintoesityksen, joka olisi työnantajien mukaan nostanut palkkatasoa kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden sopimuskaudella 22,4 prosentilla.

Työnantaja katsoo, että esitys olisi mm. korottanut ylityökorvauksia sekä lisännyt loma- ja vapaapäiviä siten että kokonaiskustannukset nousisivat yli 50 prosentilla.

Lentäjien mukaan työtaistelun syynä on poikkeuksellinen päivystysjärjestelmä, joka johtaa ulkomaan päivystyksiin 20-22 päivää kuukaudessa.

Kiistaa käydään myös lakon laillisuudesta. Air Finlandin mukaan lakko on laiton, koska vuodenvaihteessa päättyneessä sopimuksessa on kirjaus sen voimassaolosta kuuden kuukauden ajan. Yhtiö on nostanut asiasta kanteen työtuomioistuimessa.

Lentäjien mukaan sopimus on irtisanottu 30. lokakuuta.

(STT)