Laittoman kaatopaikan mysteeri selviää Orivedellä: Laboratorionäytteet paljastavat pian, kuinka vaarallisia jätteitä kaivoksessa on

Poliisi ja Pirkanmaan ely-keskuksen virkamiehet valvovat näytteiden ottoa. Viranomaiset eivät vielä osaa kertoa, milloin tulokset valmistuvat.

Dragon Mining
Teksti
Mikko Niemelä

Oriveden kultakaivokseen piilotettujen jätteiden määrän ja laadun selvittäminen on aloitettu syyskuun alussa 2019.

Koekairaus tehdään 66 metrin syvyydessä. Näytteitä otetaan neljä, ja ne halkaisevat koko louhoksen porautuen 20–27 metrin syvyyteen. Kairausnäytteet dokumentoidaan ja kuvataan.

”Näytteet analysoidaan ja katsotaan sitten mitä saadaan. Positiivista on kuitenkin se, että näytteitä on saatu hyvin, eli porauksen kautta tulee materiaalia ylös”, kertoo tutkinnanjohtaja Joni Länsipuro Sisä-Suomen poliisista.

”Pelkona oli, että porauksella ei saada kunnolla maa-ainesta tai mitään muutakaan ylös. Nyt näyttää siltä, että tulokset aikanaan osoittavat, mitä siellä on ja kuinka vaarallista materiaali on.”

Poliisi sinetöi ylös saadun materiaalin ja se kuljetetaan laboratorioon, jossa niistä otetaan varsinaiset näytteet poliisin ja erillisen tutkimuslaboratorion toimesta.