Lääkäriliitto: Ei eutanasialle – kyllä avustetulle itsemurhalle

”Oikea järjestys olisi laittaa ensin saattohoito kuntoon ja mahdollistaa avustettu itsemurha”, sanoo toiminnanjohtaja Heikki Pälve.

Esko Seppänen
Teksti
Katri Merikallio
Kuvat
Markus Pentikäinen

Esko Seppäsen poika Kaapo sairastui sappitiehyen syöpään ja kuoli 37-vuotiaana vuonna 2010. Seppänen joutui seuraamaan poikansa kärsimystä kuukausien ajan ja ajatteli, ettei halua kenenkään joutuvan kokemaan vastaavaa. Hän itse sairastaa Parkinsonin tautia.

Viisi entistä kansanedustajaa on tehnyt kansalaisaloitteen eutanasian laillistamiseksi Suomessa. Seppäsen lisäksi aloitteen ovat allekirjoittaneet Iiro Viinanen, Ilkka Taipale, Osmo Soininvaara ja Henrik Lax. Heidän mielestään kuolemaa lähestyvän, sietämättömistä kivuista kärsivän potilaan tulee saada valita eutanasia silloin kun hyväkään saattohoito ei riitä lievittämään kärsimystä.

Saadakseen eutanasian potilaan tulisi olla täysikäinen ja kognitiivisesti kykenevä tekemään päätöksen. Eutanasia olisi mahdollinen, kun toivoa parantumisesta ei ole ja potilas on itse toistuvasti pyytänyt lääkäriltä kuolinapua.

Niin Suomen kuin Maailman Lääkäriliitto vastustavat eutanasiaa. Suomen Lääkäriliiton toiminnanjohtajan Heikki Pälven mielestä meidän pitäisi ensin puhua hyvästä kuolemasta ja saattohoidosta.