Kuusi kipupistettä – näistä asioista Rinteen vetämissä hallitusneuvotteluissa väännetään

Antti Rinteen yritys muodostaa hallitus voi kariutua muun muassa työllisyyttä, veroja ja ilmastopolitiikkaa koskeviin erimielisyyksiin.

Antti Rinne
Teksti
Tuomo Lappalainen Mikko Niemelä Heikki Vento Salla Vuorikoski

Uuden hallituksen muodostaminen alkaa perjantaina 26. huhtikuuta, kun suurimman puolueen eli Sdp:n puheenjohtajasta Antti Rinteestä tulee virallisesti hallitustunnustelija.

Keskiviikkona eduskunnan puhemieheksi valittu Rinne jättää saman tien puolueille joukon kysymyksiä, joihin niiden pitäisi vastata vappuaattoon mennessä. Vastausten perusteella osalle puolueista tulee jo samalla viikolla kutsu varsinaisiin hallitusneuvotteluihin, jotka alkanevat 6. toukokuuta.

Tavoitteena on saada hallitus kokoon toukokuun kuluessa, jolloin uusille ministereille jäisi kuukausi aikaa perehtyä tehtäviinsä ennen kuin Suomesta tulee heinäkuun alussa EU:n puheenjohtajamaa.

Aikataulu on äärimmäisen tiukka, sillä puolueilla on monissa asioissa isoja näkemyseroja. Lisäksi talouskasvun hidastuminen asettaa omat rajansa. Se voi hankaloittaa neuvotteluja sellaisistakin asioista, joista puolueet ovat periaatteessa yhtä mieltä. Tällaisia ovat esimerkiksi koulutuksen tarvitsemat lisärahat.

Joidenkin puolueiden hallitushaluista ei ole vielä selvää kuvaa. Erityisesti keskustassa on paineita jäädä murskatappion jälkeen vaihteeksi oppositioon.