Kuukkeli laskeutui Helsinkiin

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon taideteos, värikäs, kuusimetrinen Kuukkeli, julkistetaan tänään Kalasatamassa. Mutta milloin pääkaupungissa on viimeksi nähty oikea kuukkeli?

Kalasatama
Teksti
Risto Nevanlinna
Julkaistu yli kolme vuotta sitten

Lapin-kävijöille tuttu utelias, evästähteistä kiinnostunut kuukkeli on pohjoisen havumetsävyöhykkeen paikkalintu, joka viettää koko elämänsä samassa, vain noin neliökilometrin kokoisessa elinpiirissä.

Laji on taantunut lähes olemattomiin kaikkein eteläisimmästä Suomesta, kuten Kymenlaaksosta, Hämeestä ja Pirkanmaalta. Uudellamaalla kuukkeli oli harvinaisuus jo pari sataa vuotta sitten. Viimeinen varmistettu havainto tehtiin talvella 1944 Keravalla, jossa nähtiin kolme lintua – mahdollisesti merkki lähialueella tapahtuneesta pesinnästä.

”Kuukkelin suosimat vanhat metsät ovat sittemmin vähentyneet ja pirstoutuneet pieniksi sirpaleiksi, eikä kuukkelin kaltaiselle paikkalinnulle ole riittänyt elinedellytyksiä”, arvioi tutkija Tapio Solonen.

 

Suomen kuukkelikanta taantui voimakkaasti miltei koko 1900-luvun ja arvioiden mukaan puolittui noin 400 00 pariin 1940- ja 1980-lukujen välillä.