Hyiseen hautaan

Thomas Vinterberg ohjasi monikansallisen tragedian.

elokuva
Teksti
Kalle Kinnunen

Vaikka Kursk on elokuva sukellusveneonnettomuudesta, sen tärkeimmässä kuvassa nähdään syyttävä lapsen katse. Isänsä menettänyt kuusivuotias poika kohtaa kirkossa iäkkään, vastuutaan karttavan upseerin. Kohtauksen sävy on tyypillinen ohjaaja Thomas Vinterbergille, joka teki nyt uransa kalleimman elokuvan tilaustyönä Luc Bessonin tuotantoyhtiölle. Tarina ja miljöö ovat hyvin erilaisia kuin Vinterbergin tanskalaisdraamoissa Juhlat ja Jahti, mutta synkeä tunnelma on tuttu.

Kursk on englanninkielinen kuvitelma siitä, mitä tapahtui Barentsinmerellä venäläisessä K-141-ydinsukellusveneessä elokuussa 2000. Se tiedetään, että aluksessa räjähti torpedo. Osa miehistöstä kuoli heti. 23 säilyi hengissä muutamia päiviä. Elokuvassa heitä esittävät muiden muassa belgialainen Matthias Schoenaerts ja saksalainen August Diehl. Max von Sydow nähdään venäläisupseerina ja Léa Seydoux kapteenin vaimona, joka odottaa tietoja rapistuneessa laivastokaupungissa.

Ainekset eivät ole tasapainossa. Toisaalta elokuva on draama sinnikkyydestä karmeassa tilanteessa, toisaalta ankara syytelmä ylpeitä vallanpitäjiä kohtaan. Tarinaa tuskin voisi kertoa ilman poliittiseksi kääntyviä sävyjä. Kohtalot ovat kurjia, koska Venäjän pelastuskaluston on annettu ränsistyä ja kopeat koppalakit kieltäytyvät ulkopuolisesta avusta, vaikka sitä tarjoaa lempeä brittiupseeri (Colin Firth). Vinterberg saa näyttelijöistä kohtuullisen paljon irti, mutta hänen vakava otteensa korostaa käsikirjoituksen höpsömpiä, katastofielokuville ominaisia piirteitä.