Hänen majesteettinsa palveluksessa

Kuningas Charles III soittaa parin viikon välein Liperissä asuvalle metsäasiantuntijalle Marc Palahílle.

hän
Teksti
Oskari Onninen
Kuvat
Marjo Tynkkynen

Voit myös kuunnella jutun ääniversiona. Lukijana toimii a.i.materin koneääni Ilona.

Syyskuussa 2019 Euroopan metsäinstituutin johtaja Marc Palahí oli järjestämässä konferenssia Aberdeenissa Skotlannin koillisosassa. Instituutti, jota kutsutaan EFI:ksi englanninkielisen nimensä European Forest Institute pohjalta, oli valinnut saman vuoden keväänä Aberdeenin Vuoden eurooppalaiseksi metsäkaupungiksi.

Se huolehti puistaan ja metsistään ja istutti niitä lisää. Valokuvassa Palahí ojentaa A3-kokoisen kunniakirjan pormestarille.

Palahí muistaa, mitä pormestari sanoi hänelle avauspuheen jälkeen: ”Marc, sinun pitäisi tavata prinssi Charles. Hän pitäisi siitä, mitä sanot.”

Palahí piti sitä vitsinä, mutta niin vain tapahtui, että kuninkaallinen autonkuljettaja ajoi hänet seuraavalla viikolla Balmoraliin. Matkalla hän pohti skenaarioita: kuinka yksityiskohtaista tietoa häneltä haluttaisiin.

Balmoral on linna, joka sijaitsee viisikymmentä mailia Aberdeenista sisämaahan. Sen pyöreät tornit edustavat uusgotiikkaa mutta perinnetietoisen skottilaisella tavalla. Parhaiten se tunnetaan Ison-Britannian kuningasperheen kesäasuntona.

Linnan 20 000 hehtaarin maille mahtuu myös Birkhall-niminen vaatimattomampi kartano, jonka puutarhassa ja metsissä Charles vietti lapsuuden kesiään.

Siellä hänen kuninkaallinen korkeutensa Walesin prinssi tarjosi teetä.

Palahí oli saanut etukäteen käytösohjeita. On säännöstö, miten kuninkaallisessa seurassa tervehditään, miten pukeudutaan ja missä järjestyksessä istuudutaan. Etikettiä neuvottiin hänelle paikan päällä vielä kädestä pi­täen. Charles kyseli Suomesta ja miten Palahí oli päätynyt sinne. Kymmenen sekunnin jälkeen ei enää jännittänyt.