Kun talvisodan alkuun oli kymmenen päivää, Suomi päätti kotiuttaa miehet rajoilta – ”Hallituksen päätös oli kevytmielinen”

Essee: Cajanderin hallituksen päätös ei onneksi ehtinyt toteutua, sillä puna-armeija ehti hyökätä 30. marraskuuta 1939. Se oli kenties Suomen pelastus, kirjoittaa Paavo Rantanen.

Kanava
Teksti
Paavo Rantanen

”Hallituksen päätös joukkojen vähentämisestä oli kevytmielinen. Siitä ei sodan puhjettua tehty – arvatenkin kansallisen yksimielisyyden varmistamiseksi – numeroa, eikä ole tehty myöhemminkään”, kirjoittaa Paavo Rantanen Kanava-lehden numerossa 7/2019.

Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaisuudessaan. Talvisodan alkamisesta on 30. marraskuuta 2019 kulunut 80 vuotta.

 

Talvisodan tausta, syksyn 1939 neuvottelujen kulku, sodan puhkeaminen ja alkaminen on perin juurin tutkittu, eikä siihen ole helppoa tuoda mitään lisää. Tuo historiamme vaihe on yhä kansakunnan muistissa, vaikka nuorempien sukupolvien mielissä asia on haalistunut ja vaipuu unholaan. Jotain jää jäljelle kouluhistorian harvoille lehdille. Tarina voidaan nähdä hyvin sankarikertomuksena, jonka lopussa tulee viime hetkessä pelastus.

Mennyttä ajatellessa voi tietysti puida asiaa vähän monipuolisemmin ja kysyä – kuten monesti on esimerkiksi presidentti Kekkosen aikakaudella kysytty – oliko tehty raskas virhe ottamalla vastaan sota. Väitteet menevät puolesta ja vastaan. Samoin voidaan väitellä siitä, kuinka huonossa kunnossa armeijamme oli. Voidaan kysyä, hoidettiinko neuvotteluja viisaasti vai ei, ja lopulta voidaan aivan perustellusti osoittaa, että hallitus toimi käsittämättömän ja katteettoman optimismin varassa ja sai kokea elämänsä yllätyksen.