Rokotevastaisten viestivyöry

Kajaanissa rokotteen ottaneille jaettiin ämpäreitä, ja rokotteiden vastustajat pillastuivat. Pandemiapäällikköä huolettavat kasvavat tartuntaluvut.

Kotimaa
Teksti
Sanni Koivuniemi

Lokakuun alussa Kajaanin Prisman rokotepisteellä rokotteen ottaville alettiin jakaa ämpäreitä. Rokotteisiin liittyvää palautetta on tullut Kainuussa koko rokotusten ajan, mutta ämpärikampanjan myötä viestejä alkoi tulvia. Esimerkiksi Facebookissa terveydenhuoltoa syytettiin lahjonnasta.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuolto saa päivittäin viestejä, joissa epäillään ja vastustetaan koronarokotteita. Viestejä tulee sekä sähköpostiin että sosiaalisen median tileille.

Osa viesteistä on sisällöltään vain alatyylisiä. Joukossa on myös siististi kirjoitettuja kirjeitä, joissa sekä perustellaan rokotevastaisuutta että kritisoidaan viranomaistoimintaa. Lisäksi on ”huuhaa-tutkimuksista” ja ”niin sanottujen asiantuntijoiden kannanotoista” koostuvia viestejä, kertoo alueen pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkari.

Rokotevastaisuus on valtakunnallinen ongelma. Kainuu on rokotusten kokonaismäärässä lähes samassa tahdissa muun Suomen kanssa. 20–40-vuotiaat kainuulaiset ovat kuitenkin huomattavasti jäljessä toisen annoksen ottamisessa.