Kulosaaren malli: Eri uskonnot ja ET yhden oppiaineen alla

Oppilaat ja opettajat kehuvat, Opetushallitus ei riemastu.

Islam on aihe tänään. Opettaja Niilo Mähönen piirtää valkotaululle viisi minareettia ja kirjaa niiden alle islamin viisi pilaria: uskontunnustus, rukous, paasto, almuvero ja pyhiinvaellus. Olemme Helsingin Kulosaaren yhteiskoulussa kahdeksannen luokan katsomusaineiden oppitunnilla. Tunti on eri uskontojen ja elämänkatsomustiedon yhteinen.

Luokan pitkien pöytien ympärillä istuu luterilaisia, katolisia, ortodokseja ja elämänkatsomustiedon oppilaita, joista ainakin yksi on buddhalainen. Monen oppilaan vanhemmillakin on keskenään eri uskonnot. Opetus on englanniksi, se on tämän luokan opetuskieli.

Oppilaat kerääntyvät taulun eteen kirjoittamaan tusseillaan. Rukouspilarin alla lukee pian ”viisi rukousta päivässä”. Paaston kohdalle joku taulun edessä tungeksivista nuorista kirjoittaa, että ”paaston aikana pitää olla syömättä auringonnoususta auringonlaskuun”.

Mähönen kyselee tarkennuksia. Mitä islamilainen bussikuski tekee, kun on rukouksen aika? Pysäyttää bussin ja kaivaa rukousmaton esiin? ”No eeei”, kuuluu luokasta.

”Ei niin, Muhammad oli järkityyppi. Hän on kirjoittanut, ettei rukouksen aika ole niin tarkka. Tärkeintä on, että uskova rukoilee, kun voi”, Mähönen sanoo.