Kulmunin konsulttiostot paljastanut Suomen Kuvalehden juttu sai Lumilapio-palkinnon

”Toimituksen omasta tiedonhankinnasta käynnistynyt juttuprosessi johti suurta huomiota saaneeseen skuuppiin ja lopulta ministerin eroon”, toteaa Tutkivan journalismin yhdistys palkintoperusteluissaan.

journalismi
Teksti
Suomen Kuvalehti

Suomen Kuvalehden artikkeli ministeri Katri Kulmunin (kesk) konsulttiostoista on palkittu Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnolla. Palkinto myönnetään vuoden parhaalle tutkivalle juttukokonaisuudelle.

Karoliina Paanasen ja Jarno Liskin juttu ”Kallista konsultointia” kertoi, miten Kulmunille oli ostettu Tekir-yhtiöltä viestintäkoulutusta yli 50 000 eurolla ministeriöiden piikkiin.

Paljastuksen myötä kävi ilmi, että Kulmuni oli hyödyntänyt verovaroin hankittua palvelua myös keskustan puheenjohtajakisan ja pääministeri Antti Rinteen (sd) eron aikana.

”Toimittajat olivat julkisia hankintatietoja tutkimalla päässeet merkittävän uutisaiheen jäljille ja skuuppi johti laajaan keskusteluun siitä, mikä on hyväksyttävää julkisten varojen käyttöä poliitikolle, yhdistyksen puheenjohtaja Ville Eklund perustelee valintaa tiedotteessa.

”Toimituksen omasta tiedonhankinnasta käynnistynyt juttuprosessi johti suurta huomiota saaneeseen skuuppiin ja lopulta ministerin eroon”, yhdistys toteaa.

Raati näki artikkelin erityisenä ansiona sen, että se näyttää konkreettisesti, miten viestintäkonsulttien palveluita käytetään Suomen politiikassa.

 

Yhdistys jakoi samalla Jääraappa-palkinnon avoimuuden edistämisestä yhteiskunnassa. Sen sai kansalaisjärjestö Finnwatch, joka yhdistyksen mukaan on tehnyt lähes kaksi vuosikymmentä yritysten ihmisoikeuksien, ilmastovaikutusten sekä verovastuullisuuden epäkohtien paljastamiseksi.

Vuonna 1992 perustetun Tutkivan journalismin yhdistyksen tehtävänä on edistää perusteellista ja kriittistä toimitustyötä Suomessa.