Kuka on trolli ja kuka esittää vain mielipiteensä – ja ulottuuko Venäjän informaatiosota kaikkialle?

Yksittäisistä nettiprofiileista ei pysty päättelemään, esittävätkö kirjoittajat omia mielipiteitään vai toimivatko he ylhäältäpäin tulevien käskyjen mukaan jopa maksusta.

informaatiosota
Teksti
Aurora Rämö
Kuvitus
Outi Kainiemi

Ajatus lähti Carl Haglundista.

Puolustusministerinä toiminut Rkp:n puheenjohtaja oli huomannut syksyllä 2014, miten hänen sosiaalisen median tilinsä olivat täyttyneet Venäjä-mielisistä kommenteista. Ukrainan kriisi oli puhjennut samana keväänä.

Jessikka Aro, Yleisradion ulkomaantoimittaja, oli kirjoittanut uutisia Venäjän harjoittamasta informaatiosodasta aiemminkin, mutta seurannut aihetta lähinnä ulkomaisten lähteiden ja medioiden kautta. Suomessa kukaan ei ollut sanonut ääneen sitä, mitä Haglund sanoi.

Oli selvää, että Venäjä yritti vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa, puolustusministeri selvitti Ylelle 12. syyskuuta 2014.

”Sosiaalisessa mediassa ja myös nettipalstoilla on hyvin paljon nimimerkillä kirjoittavia henkilöitä, joiden kohdalla käy mielessä, että onko kyseessä nyt ihan oikea suomalainen, joka kirjoittaa, vai onko kyseessä joku jolle maksetaan siitä tai jonka työtehtävänä on kirjoittaa tietyntyyppisiä näkemyksiä ja vaikuttaa keskusteluun”, Haglund sanoi.