Kuinkas sitten kävikään: Kataisen hallitus lupasi vain 70 suurkuntaa – kuntia on nyt 317

Kolme vuotta sitten tavoitteena oli Suomi ilman kuntayhtymiä, nyt niille siirretään puolet kuntien rahoista.

Jos Jyrki Kataisen (kok) hallituksen käynnistämä suuri kuntauudistus olisi toteutunut kaavaillulla tavalla, tammikuun alussa Suomessa olisi aloittanut noin 70 suurkuntaa. Nyt kuntia on 317 – Ahvenanmaan kunnat mukaan lukien.

Kataisen hallituksen kuntauudistus käytännössä hyydytti kuntaliitokset. Tämän vuoden alussa kartalta katosi vain kolme kuntaa, joista kaksi kriisikuntia koskevien pakkoliitosten kautta.

Kun Suomen Kuvalehti julkisti valtiovarainministeriön kuntaosaston virkamiestyöryhmän kuntakartat tammikuussa 2012 (SK 2/2012), jo tuolloin oli ilmeistä, että poliittista valmiutta laajoihin pakkoliitoksiin ei ole, eikä siis synny kaavaillun kaltaista kuntarakennettakaan.

Silti – vielä kolme vuotta kuntakarttojen julkistamisen jälkeen – Kataisen hallituksen työtä jatkava Alexander Stubbin (kok) hallitus edellyttää kunnilta kuntakarttojen kriteerien mukaisia kuntajakoselvityksiä, vaikka sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisumalli on jo täysin toinen kuin Kataisen hallituksen kaavailema suurkuntien varaan perustettu sote-ratkaisu.

Sote-ratkaisua ei perusteta enää vahvojen peruskuntien varaan, vaan kuntayhtymien varaan. Niitä Kataisen hallitus taipaleensa alussa kammosi yli kaiken. Kun vielä kolme vuotta sitten tavoitteena oli Suomi ilman kuntayhtymiä, nyt kuntayhtymille siirretään puolet kuntien rahoista sote-palveluiden myötä.