Kuhmon kamarimusiikissa on koettu jo maailmanloppu

Kesämatkalla: Kuhmossa raha on toissijainen palkkio huipputaiteilijoille.

Kesämatkalla
Teksti
Mikko Huotari

KESÄMATKALLA – Soittimiensa kanssa pyöräileviin muusikoihin ei voi olla törmäämättä Kuhmon kamarimusiikin aikaan. Kansainväliset huipputaiteilijat sopeutuvat itäsuomalaisen pikkukaupungin vaatimattomiin oloihin kahden viikon ajaksi. Tyypillisin kulkuväline on polkupyörä. Nirppanokkataiteilijoiden täytyy jättäytyä pois, koska perinteinen luksus puuttuu.

”Mutta kaikki muu on luksusta”, sanoo Kuhmon kamarimusiikin toiminnanjohtaja Sari Rusanen. ”Musiikki on luksusta, ja täällä on ihmisiä palvelemassa ihmisiä. Järjestäjät tekevät kaikkensa, jotta taiteilijat voivat keskittyä musiikkiin.”

Kuhmon kamarimusiikkifestivaali järjestetään 46. kerran. Juhlat käynnistyivät sunnuntaina 12. heinäkuuta ja jatkuvat 25. päivään asti. Tänä vuonna teemana on aika.

”Sanotaan, että aika on rahaa, mutta meillä se on käännetty niin päin, että aika on musiikkia.”

Juhlien taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn on rakentanut ohjelmistoon erilaisia kokonaisuuksia, joissa käsitellään aikaa eri näkökulmista. Muun muassa vuosisadat, vuodenajat ja ikivihreät kuuluvat tänä vuonna juhlien repertuaariin. Yhtenä päivänä aikaa katsotaan Sibeliuksen aikalaisten kautta.