KRP:n operaatio epäonnistui pahasti: neljä kiloa amfetamiinia pääsi huumerikollisille

Poliisin sekoilusta vantaalaismetsässä on jo 10 vuotta. Silti se herättää yhä runsaasti kysymyksiä.

amfetamiini
Teksti
Pekka Anttila

Tuuheaturkkinen kettu lähestyy tiheässä metsässä tuskin havaittavissa olevaa matalaa kuoppaa. Se kuljeskelee nuuhkien ympyrää ja alkaa sitten penkoa molemmilla etukäpälillään pehmeää maata suuren kiven vierestä. On elokuun puoliväli 2005. Sää Vantaan Hämeenkylässä on puolipilvinen ja lämpötila noin 15 astetta.

Tarkka-aistinen kettu haistaa jotain ja tunkee kuononsa kuoppaan. Yhtäkkiä se säikähtää, nostaa päänsä ylös ja hypähtää taaksepäin. Samalla sivuun lentää multaa ja pieniä risuja.

Oksien joukossa on kapea muutaman millimetrin paksuinen kuparilanka, joka katkeaa. Tämä käynnistää nopean tapahtumaketjun. Langan katkeaminen lähettää radiosignaalin kymmenen metrin päässä sijaitsevaan tallentimeen, joka on kaivettu maahan. Viiden sekunnin kuluessa tallentimeen kytketty kamera alkaa kuvata ympäröivää maastoa. Pienen huulipunapuikon kokoinen kamera on kiinnitetty puun oksaan.

Samalla tallentimeen kytketty puhelin lähettää tekstiviestillä erääseen matkapuhelimeen tiedon siitä, että metallilanka on katkennut. Vastaanottaja saa viestin 30 sekuntia myöhemmin.

Tekstiviesti käynnistää toisen videokameran, joka on piilotettu pieneen poliisin sähkökaappiin parin sadan metrin päässä sijaitsevalla kapealla aukiolla. Se alkaa kuvata metsäkuopalta aukiolle johtavan polun päätä. Aikaa on kulunut 40 sekuntia.