KRP tutkii pikavippiyhtiöitä – epäily törkeästä rahanpesusta

Rahaliikenteen tutkinta on laajentunut ulkomaille. Virka-apupyyntöjä on lähetetty kuuteen maahan.

käräjäoikeus
Teksti
Pekka Anttila

Keskusrikospoliisi epäilee nyt myös törkeää rahanpesua jutussa, joka liittyy Suomessa toimivien pikavippiyhtiöiden toimintaan.

Ulkomaille laajentuneessa tutkinnassa kolmea suomalaista henkilöä epäillään törkeistä veropetoksista ja törkeistä kirjanpitorikoksista. Kaikki henkilöt ovat olleet vangittuina. Turvaamistoimina Helsingin käräjäoikeudelta on haettu yli neljän miljoonan euron summaa vakuustakavarikkoon. Juttua tutkii KRP:n talousrikosyksikkö.

Tapauksen keskiössä on pikavippiyhtiöiden yritysrypäs, johon kuuluu suuri määrä yrityksiä. Suomen Kuvalehden tietojen mukaan epäily törkeästä rahanpesusta kohdistuu ulkomaiselta yritykseltä Suomeen tulleisiin rahoihin. Kyseeseen saattaa tulla myös törkeä petos. Kokonaisuuteen kytkeytyy useita tutkintalinjoja. Kaikki epäillyt henkilöt kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Poliisilla on selkeä näkemys tapahtumista Suomen osalta muun muassa kuulustelujen, havaintotietojen sekä kirjanpito- ja tilitietojen perusteella. Jutun yhteydessä poliisi on tehnyt lukuisia kotietsintöjä ja takavarikoita. Pidätettyinä on ollut useita ihmisiä.

Tapahtumista ulkomailla ei ole tarkkaa selvyyttä, ja tämän vuoksi KRP on lähettänyt virka-apupyyntöjä kuuteen maahan rahaliikenteen selvittämiseksi. Kyseessä ei ole yhtään veroparatiisivaltiota. Rikoksesta epäiltynä on mahdollisesti myös ulkomaalaisia henkilöitä.