Kreikka on Soinin synti

Puolueen perustaja sai juhlakokouksessa lahjaksi opposition.

Hanna Mäntylä
Teksti
Heikki Vento

”Teidän on syytä kasvaa, kun minä pienenen”, puheenjohtaja Timo Soini julisti perussuomalaisten puoluekokouksessa 8. elokuuta Turun Logomossa.

Soini perusti 20 vuotta sitten kolmen muun miehen kanssa populistipuolueen Suomen maaseudun puolueen raunioille. Nyt joukko on kasvanut niin suureksi, ettei Soinikaan voi johtaa sitä kuin yhden asian perheyritystä. Hänen on pakko sietää puolueensa toisinajattelijoita. Heidän on puolestaan sopeuduttava siihen, että hallituksessa on välillä annettava periksi muille puolueille.

Perussuomalaisten politiikasta ei päätetä puoluekokouksessa, joka on kansanjuhlan ja diktatuurivaltion kommunistipuolueen edustajakokouksen risteymä. Kokoukseen saa osallistua jokainen jäsen, joita on lähes 10 000. Kenttä valitsee puolueen johdon, joka päättää kabineteissa suurista asioista.

Turussa arvostelu tuli läpi henkilövalinnoissa. Soinin kehuma kansanedustaja Juho Eerola hävisi varapuheenjohtajavaalin puolueen nuorten oululaiselle puheenjohtajalle Sebastian Tynkkyselle, 26.

Tynkkynen sai tukea veteraanipoliitikko Raimo Vistbackalta. Tynkkynen on ainoa puheenjohtajiston jäsen, joka ei ole ministeri eikä kansanedustaja. Tynkkystä mainostettiin sekä kansallismielisten että kentän edustajaksi.