
Koulu on toiminut oikein, sanoi Vantaan perusopetuksen johtaja – Koulu ei ole tehnyt mitään, sanoi pahoinpidellyn pojan isä
SK kertoi marraskuussa 2020, miten Kytöpuiston koulun väkivaltatapausta käsiteltiin.
”Kenenkään, ei kenenkään oppilaan pitäisi koulupäivän aikana kokea sellaista, että on turvatonta olla koulussa”, sanoi opetusministeri Anna-Maja Henriksson (r) Ylen uutisissa maanantaina 11. syyskuuta 2023.
MOT-ohjelma oli samana päivänä kertonut vakavasta koulukiusaamistapauksesta.
Tapauksia ilmenee toistuvasti, vaikka kiusaamista yritetään ehkäistä monin tavoin. Menetelmiä ja malleja riittää.
Petteri Orpon (kok) hallitus on linjannut, että kouluväkivallan ehkäisemisessä ja siihen puuttumisessa ”otetaan käyttöön yhtenäiset suunnitelmat ja toimintamallit”. Kuitenkin niin, että nykyisiä malleja hyödynnetään. Etelä-Karjalan malli mainitaan hallitusohjelmassa nimeltä. Jos alle 15-vuotias lapsi tekee koulussa lainvastaiseksi katsotun teon, siitä tehdään aina rikosilmoitus poliisille.
Kun puhutaan rikosilmoituksista, ollaan kiusaamiskulttuurin kannalta auttamatta myöhässä. Kriittinen kohta on paljon aiemmin, sanoi lasten kaverisuhteita tutkinut Tuija Huuki SK:ssa marraskuussa 2020.
Silloin SK selvitti Vantaan Kytöpuiston tapausta. Kuudesluokkalaiset pahoinpitelivät koulutoverinsa koulun pihalla, kuvasivat teon ja jakoivat videota netissä. Miten tapausta käsiteltiin? Ja miten lopulta kävi, kuka vaihtoi koulua?