
Koronarokotteita arvioivissa lääkevirastoissa on huhkittu 14-tuntisia työpäiviä jo kuukausia: ”Ei voi jatkua näin loputtomiin”
Koronarokotteiden arviointityö on hajautettu eri Euroopan maiden lääkevirastoille. Arviointia tekeviä maita ei julkisteta ennen kuin raportit on kirjoitettu.
Koronarokotteiden nopeutettu arviointi on koetellut pandemian vuoksi jo muutenkin lujilla olevia lääkevirastoja kaikissa Euroopan maissa. Rokotteita arvioivien työntekijöiden päivät ovat venyneet jatkuvasti 14-tuntisiksi, ja työtä on tehty myös viikonloppuisin.
”Työnjaosta huolimatta jokainen kansallinen virasto ja työhön osallistuva asiantuntija on joutunut venymään äärimmilleen”, kuvaa Fimean ylijohtaja Eija Pelkonen. Hän edustaa Suomea Euroopan lääkeviraston EMAn johtokunnassa.
Amsterdamissa sijaitseva EMA toimii pandemiatilanteessa ikään kuin projektikoordinaattorina. Työt, kuten rokotteiden arviointi, hoidetaan kansallisissa virastoissa.
Koronarokotteille on otettu käyttöön niin sanottu rullaava arviointi. Se sisältää kaikki normaalin arvioinnin vaiheet, mutta työ aloitetaan jo siinä vaiheessa, kun rokotetutkimuksen kolmannen vaiheen laajat ihmiskokeet ovat vielä jonkin verran kesken. Lisäksi arviointi tehdään huomattavasti intensiivisemmin ja lyhyemmässä ajassa kuin normaalisti.
Koska koronarokotteiden myyntiluvat myönnetään nyt ehdollisina, arviointi ei pääty myyntilupaan. Viimeisten tutkimusten valmistumiseen annetaan aikaa vuosi.