Koronarokotteesta kova vääntö, mikä on Suomen osa? – ”Mielenkiintoista seurata, jaetaanko luvatulla tavalla”

Jos toimiva rokote kehitetään, sen kysyntä tulee olemaan tähtitieteellinen. Osastopäällikkö Päivi Sillanaukeen mukaan THL:n aiempi aktiivinen rooli on Suomen etu kisassa.

koronavirus
Teksti
Matti Rämö

ERI puolilla maailmaan kehitettävistä koronarokotteista toistakymmentä on edennyt kliinisiin kokeisiin asti. Kaksi niistä on kerännyt eniten huomiota viime kuukausina.

Yhdysvaltalainen biotekniikkayritys Moderna kertoi toukokuussa, että sen rokote oli alustavien tietojen mukaan synnyttänyt covid-19-viruksen vasta-aineita sitä vapaaehtoisesti testanneissa ihmisissä.

Oxfordin yliopisto tiedotti toukokuussa, että sen koronarokote oli suojannut testeissä apinoiden keuhkoja koronalta. Vaikka molemmat tulokset olivat vielä epävarmoja, ne nostivat toiveita toimivan koronarokotteen kehittämisen onnistumisesta.

”Kliinisiin kokeisiin päässeiden hankkeiden todennäköisyys johtaa käyttökelpoiseen rokotteeseen on arviolta 25 prosenttia”, sanoo turvallisuus- ja terveysosaston päällikkö Päivi Sillanaukee sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sillanaukee vastaa rokotehankinnoista.