Korona voi panna nuoren opiskelusuunnitelmat sekaisin – "Ei pidä ajatella huonoja vaihtoehtoja liikaa"

”Vaikka ei tuntisi itseään kipeäksi, kevyesti flunssainen, pääsykokeeseen ilmoittautunut nuori joutuu puntaroimaan, painottaako omaansa ja muiden terveyttä vai opintoja."

Teksti
Hannu Kaskinen

Huono tuuri voi sotkea opiskelemaan tähtäävän nuoren suunnitelmat pahasti.

Jos korkeakouluun – yliopistoon tai ammattikorkeakouluun – pyrkivä joko sairastaa koronaa tai on karanteenissa pääsykoepäivinä, hän ei voi osallistua kokeisiin. Seuraava tilaisuus on useimmilla vuoden kuluttua. Vastaavasti ylioppilaskirjoituksista torjuttu saa syksyllä uuden mahdollisuuden.

Suomen yliopistojen rehtorineuvoston Unifin mukaan yliopistot järjestävät kevään ja kesän valintakokeet fyysisinä tilaisuuksina. Suunnitelmaa raamittaa vallitseva koronapandemia.

Yliopistot ovat laatineet hakijoille turvallisuusohjeet. Tieto elää viranomaisten määräysten tahdissa, mutta yliopistot lupaavat välittää uutiset hakijoille.

Hakijoiden on vältettävä lähikontakteja kahtena viikkona ennen valintakokeita. Kun saapuu kokeeseen, on noudatettava parin metrin suojaetäisyyksiä, samoin koetilanteessa. Nämä ovat yliopistojen suosituksia.