Korona opetti myös EU:lle etätyötä, mutta yksi pysyy: Ranska ei suostu luopumaan parlamentin Strasbourgin-rallista

Brysselin EU-kortteleista tuli aavekaupunki. EU-byrokraattien katoaminen tuntuu alueen yrittäjien kukkaroissa.

Bryssel
Teksti
Mika Horelli

Koronan toinen aalto on tehnyt Brysselin EU-kortteleista kummituskaupungin. Poissa ovat EU-poliitikot, heidän avustajansa ja kymmenettuhannet lobbarit perheineen. Kadut kumisevat tyhjyyttään.

EU-byrokraattien katoaminen on iskenyt pahiten Eurooppa-korttelien kivijalkabisneksiin. Brysselin ravintolayrittäjien järjestö arvioi elokuussa 2020 että kolmannes kaupungin yhteensä 1.200 ravintolasta, baarista ja kahvilasta ajautuu vararikkoon ennen vuodenvaihdetta.

Arvio julkaistiin ennen koronaviruksen toisen aallon vuoksi lokakuussa määrättyjä uusia pakollisia sulkemisia, joten odotukset ovat muuttuneet aikaisempaakin synkemmiksi.

Vaikka kaupat ovat saaneet jälleen olla joulukuun alusta lähtien, ravintolat ja baarit pysyvät kiinni tällä tietoa ensi vuoteen asti. Vararikkojen suman ennakoidaan rysähtävän sen jälkeen, kun konkurssilainsäädäntö palaa nykyisten rajoitusten jälkeen entiselleen ja velkojat alkavat vanhaan tapaan hakea saataviaan.

Kuppiloiden vuokraisännät ovat kuitenkin vaikeassa asemassa. Vuokratuloja pitäisi saada, mutta rästien liian ärhäkkä periminen saattaa kaataa pitkäaikaisen vuokralaisen, jonka tilalle ei nykyisissä oloissa saa lainkaan seuraajaa.