Korona nostaa osakkeiden hintoja – puhalletaanko nyt ennennäkemätöntä kuplaa?

Puheenvuoro: Jos pelkää, että osakemopon takalokari raapii asvalttia, ei ole ajatustensa kanssa yksin, kirjoittaa Jussi Hahtela.

koronavirus
Teksti
Jussi Hahtela

Vuosi 2019 ei ollut osakemarkkinoilla erityisen mieleenpainuva. OMX Helsinki 25 -indeksi kirjasi itselleen asiallisen kuuden prosentin nousun. Kurssit nousivat tasaisesti vielä koko joulukuun. Markkinoilla ei nähty isompia korjausliikkeitä ennen vuoden vaihtumista. Millainen sijoittaja jättää voitot kotiuttamatta vuoden lopussa? Luottavainen. Sellainen, joka uskoo suotuisan kurssikehityksen jatkuvan.

Kiinassa oli samaan aikaan jo tilanne päällä. Maassa liikkui joulukuun puolivälissä huhuja uudesta mystisestä viruksesta. Tilanne paheni nopeasti. Uudenvuodenaattona Kiinan viranomaiset joutuivat ilmoittamaan maailman terveysjärjestö WHO:lle, että Wuhanin kaupungissa on ilmennyt useita vakavia keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaa ei ole tunnistettu. Wuhanilaisille kerrottiin, ettei tauti tartu ihmisten välillä. Taudista perättömiä huhuja levittäneitä kansalaisia pidätettiin.

Vuosi vaihtui ja osakkeet jatkoivat siitä, mihin edellisvuoden lopussa jäätiin. Tunnelma oli luottavainen. Koronauutisointi kiihtyi, mutta keskittyi Kiinan Wuhaniin, 7 000 kilometrin päähän Helsingistä.

 

Ensimmäisen kerran korona häiriköi suomalaisten mukavuusalueella tammikuun lopussa.