Konsertissa jaettiin taas droonisakkoja – lennokit tuovat huimia mahdollisuuksia, samalla etsitään tapoja "tappaa" ne turvallisesti

Droonien alas ampuminen muodostaa riskin, koska kukaan ei voi tarkasti ennakoida, mihin hylky putoaa ja mitä se kantaa mukanaan.

droonit
Teksti
Mika Horelli

Miehittämättömien ilma-alusten eli droonien siviilimarkkinoiden ennakoidaan kasvavan nykyisestä noin 4,4 miljardista eurosta noin 12,8 miljardiin euroon seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Amerikkalaisen Teal Group -tutkimusyhtiön mukaan robottilentoteknologia halpenee koko ajan ja drooneille kehitetään jatkuvasti uusia käyttötarkoituksia. Kasvuarviot tarkoittavat, että tulemme jatkossa näkemään uudenlaisen ruuhkan parinsadan metrin korkeudessa.

Ilmailuviranomaiset sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa ovat tarkoituksella helpottaneet miehittämättömien ilma-alusten käyttöön liittyviä määräyksiä, koska niiden nähdään luovan uusia isoja kasvualoja. Ilmakuvauksen lisäksi mahdollisuuksia on esimerkiksi tavarankuljetuksessa ja erilaisten ilmavalvontaan liittyvien tehtävien hoitamisessa.

Eurooppa-neuvosto hyväksyi jo kesäkuussa 2018 säännöt, joilla se pyrkii edistämään kevyiden miehittämättömien siviili-ilma-alusten turvallista kaupallista hyödyntämistä EU-maissa. Neuvosto ennakoi tällöin, että vuoteen 2035 mennessä drooniteknologia luo unionin alueelle yli 100 000 työpaikkaa ja alan talousvaikutus on noin 10 miljardia euroa vuodessa. Suurin osa tästä koostuu miehittämättömillä ilma-aluksilla tuotetuista palveluista.