Konkurssien määrä kasvaa: Katso viime vuoden 100 suurinta

Yrityssaneerauksia on vieläkin enemmän.

konkurssi
Teksti
Pekka Anttila

Konkurssien määrä on jälleen kasvussa. Tilastokeskuksen keskiviikkona julkaistavien tietojen mukaan Suomessa tehtiin tammikuussa yli 300 konkurssihakemusta. Se on vain hieman vähemmän kuin viimevuosien huippulukema tammikuussa 2011, jolloin niitä oli 311.

Tilanne näytti heikolta jo viime vuonna, jolloin konkurssihakemuksia tehtiin vuodessa yli 3 100. Kasvua edellisvuoteen verrattuna oli vajaat kuusi prosenttia.

Mielenkiintoista on, että yrityssaneerausmenettelyjen määrä kasvaa konkursseja enemmän. Viime vuonna saneeraus aloitettiin 382 yrityksessä. Saneeraushakemusten määrä kasvoi lähes 11 prosenttia. Työntekijöitä näissä yrityksissä oli 6 770 ja kasvua edellisvuoteen nähden huikeat 30 prosenttia.

Konkurssiasiamies Helena Laineen mukaan henkilökunnan suuri määrä konkurssiin ja saneeraukseen haetuissa yrityksissä kertoo siitä, että yhä isommat yritykset hakeutuvat maksukyvyttömyysmenettelyyn. Joukossa on merkittäviä, Tiimarin kaltaisia yrityksiä. Suomen Asiakastiedon mukaan Tiimari Retail oli viime vuonna suurin konkurssin tehnyt yritys liikevaihdolla mitattuna.

Samansuuntainen ilmiö on havaittavissa työ- ja elinkeinoministeriön ilmoittamissa palkkaturvamenoissa.