Näin lannistat kotoutujan

Suomen kielen ihmeellistä vaikeutta ei kannata hersytellä. Oppijalle on annettava mahdollisuus puhua, opetella ja myös loistaa oppimallaan.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Pirjo Hiidenmaa
Kirjoittaja on tietokirjallisuuden professori Helsingin yliopistossa.

Tavan takaa ihmetellään, miksi tänne tulleet ulkomaiset maisteri- ja tohtoriopiskelijat eivät asetu Suomeen vaan häipyvät heti tutkinnon suoritettuaan.

Tiedossa on, että suomen kielen oppiminen auttaa yleensä työpaikan saannissa. Olemme kuitenkin kehittäneet vuosien kuluessa monia erinomaisia tapoja, joilla haittaamme suomea opiskelevien ponnisteluja.

Ensin kerrotaan, että suomi on vaikea kieli. Taivutusmuotojakin on ihan hirvittävästi, mikä tietenkin on totta: jokaisesta substantiivista saadaan noin 2 000 muotoa, kun lasketaan taivutusmuotojen, monikkomuodon, omistusliitteiden ja liitepartikkelien yhdistelmät (koiran, koirillani, koiristannekaan ja niin edespäin).

Verbeistä saadaan monin verroin enemmän muotoja, jopa 10 000. Tila ei riitä, joten voitte kokeilla tätä kotona täydentämällä rimpsun: istun, istumalla, istuessanikin, istuttaisiinko, istuivatkohan jne. Ja entä se maailman pisin yhdyssana, vaikkei kukaan tunne ketään, joka sitä olisi koskaan tarvinnut!