Lyötäväksi kasvatetut

Ennen autenttiset kuvadokumentit olivat todisteita asioista, joihin tarvittiin muutosta, kirjoittaa Hanna Weselius.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Hanna Weselius
Kirjoittaja on kirjailija, taiteen tohtori ja valokuvataiteen yliopistonlehtori.

Helmikuussa Oikeutta eläimille -yhdistys julkaisi häiritsevää materiaalia. Videokuvissa ihmiset lyövät, kuristavat, repivät ja potkivat koiria ja antavat niille sähköiskuja. Kuvattu toiminta on, kerrotaan, suojelukoirien kouluttamista.

Materiaali on kuvattu salaa koulutuskenttien lähimetsiköistä tai jättämällä kamera halliin, jossa koulutustapahtumia on pidetty. Videokuva näyttää genrensä mukaiselta: kentällä on hämärää ja suttuista, ihmisten päät on blurrattu. Kuvasta voi heti päätellä, että jotain kauheaa on meneillään ja nyt se paljastuu.

Väkivallan katsominen ahdistaa. Kampanjan julkaisemista seuranneesta laajasta keskustelusta valtaosa on ollut järkyttynyttä. Koirajärjestöt ovat reagoineet ja panneet osan yhdistystoiminnastaan jäähylle.

Kuvissa näkyvät teot ihmisen parasta ystävää kohtaan ovat selvästi paitsi yleisen moraalin myös eläinsuojelulain vastaisia. Keskusteluissa on silti usein sivuutettu kuvien sisältö ja noustu viestintuojaa vastaan erilaisilla entäs sitten -kommenteilla.