Ei-toivottu päätoimittaja

Muistelmissaan Pietilä väittää, että potkujen takana oli keskustan painostus. Lehden työntekijänä tilanne näytti toiselta, kirjoittaa Pasi Kivioja.

Profiilikuva
media
Teksti
Pasi Kivioja
Pasi Kivioja on median murroksesta ja mediataloudesta väitellyt YTT, vapaa toimittaja ja viestintäyrittäjä.

Syyskuussa 2006 Ilta-Sanomien toimitukseen tippui uutispommi – vastaava päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä saa potkut. Olin lehden toimittaja, ja muistan yhä toimituksen epäuskoisen riemun. Jotkut korkkasivat samppanjapullon.

Pietilän potkujen virallinen syy oli heikentynyt levikkikehitys ja markkinaosuus, mutta tuskin kukaan iltasanomalainen uskoi siihen. Samalla perusteella olisi voinut erottaa hänen jokaisen seuraajansa, sillä levikinlaskusta tuli yleismaailmallinen ilmiö.

Erkon verikoira -nimisissä tuoreissa muistelmissaan Pietilä väittää, että erotusesityksen tehnyt Sanoma Newsin toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen antoi periksi keskustan painostukselle.

Pietilän mukaan keskustalaisia raivostuttivat erityisesti Matti Vanhasta ja Tanja Karpelaa koskevat paljastukset IS:ssa. Pietilä kertoo pääministerin erityisavustajan Timo Laanisen soittaneen hänelle ja uhonneen, että toista kertaa IS ei kaada keskustan pääministeriä – sitä ennen keskusta kaataa päätoimittajan.