Jaha, televisiossa riidellään taas

Sannikka-ohjelma on usutusjournalismia. Ensin media usuttaa ihmisryhmiä toisiaan vastaan ja tienaa sitten vastakkainasettelulla.

Profiilikuva
Kolumni
Teksti
Tiina Raevaara
Kirjoittaja on filosofian tohtori ja kirjailija.

Yleisradion Sannikka-keskusteluohjelmassa käytiin marraskuussa debattia rasismista, vallankäytön näkymättömistä rakenteista ja cancel-kulttuurista. Marja Sannikan juontaman jakson aiheeksi oli suunniteltu sitä, kuinka ”hyvien asioiden ajaminen” voikin muuttua vastakkainasetteluksi ja miten tällaista voitaisiin välttää.

Toimittaja Renaz Ebrahimin ja emeritustähtitieteilijä Esko Valtaojan keskustelu riistäytyi kuitenkin nopeasti juontajan otteesta. Valtaoja havainnollisti esimerkkejään sillä kuuluisalla n-sanalla eikä luonnontieteilijän kategorisoivasta ajattelustaan käsin tullut ymmärtäneeksi, että keskustelun asetelma toisti varsin tarkasti arjen rasismia.

Jakson vahvaa vastakkainasettelua ja kärkevyyttä pääsivät jälkeenpäin hyödyntämään muutkin kuin Yleisradio. Iltapäivälehdissä tuntemuksiaan on raportoinut keskustelijoiden lisäksi ohjelman juontaja. Sosiaalinen media täyttyi jyrkillä kannanotoilla, pilkalla, vihalla ja – niin, voimistuneella vastakkainasettelulla.