Kokoomusmessias mokasi liian usein: Alexander Stubbin tuskien taival päättyi pj-kisan häviöön

Jopa kokoomuslaiset kohottelivat kulmakarvoja, kun pääministeri pyöri maalina Duudsonien tikkataulussa.

Alexander Stubbin ensimmäinen kaksivuotiskausi kokoomuksen johdossa oli hänen tähänastisen poliittisen uransa todennäköisesti kovin koettelemus. Stubb hävisi puheenjohtajakisan Petteri Orvolle Lappeenrannassa järjestetyssä puoluekokouksessa äänin 441,4-361.

Stubb valittiin kokoomuksen johtoon messiaana, jonka piti siirtää huikea henkilökohtainen suosionsa puolueen kannatukseksi. Sama rento tyyli joka oli sopinut Stubbille aikaisemmissa tehtävissä kääntyi kuitenkin puoluejohtajana ja pääministerinä häntä vastaan.

Jopa monet kokoomuksen kannattajat kohottelivat kulmakarvoja, kun pääministeri ilmestyi sortseissa tiedotustilaisuuteen ja pyöri maalina Duudsonien tikkataulussa.

Tyylitaju petti myös Joroisten teräsmieskisoissa, kun malesialainen lentokone oli juuri ammuttu Itä-Ukrainassa alas, ja Stubb keskittyi samaan aikaan tviittailemaan urheilusaavutuksiaan.

Stubbin johtama hallitus jää historiaan kokoonpanona, jonka esityksiä eivät lopulta kannattaneet edes sen omat ministerit. Kokoomuksen ja Sdp:n jatkuva riitely teki yhteistyöstä vaikeaa ja jätti molemmille syvät traumat. Jälkeenpäin Stubb on myöntänyt, että hallitus olisi pitänyt hajottaa heti alkumetreillä.

Eduskuntavaalit menivät kokoomukselta silti paremmin kuin puolueessa oli pelätty. Stubb osoitti niissä jälleen taitavuutensa kampanjoijana, ja vaikka kokoomus menetti seitsemän paikkaa, tulos pystyttiin juuri ja juuri selittämään torjuntavoitoksi.

Stubbin johdolla kokoomus menestyi hyvin myös vaalien jälkeen käydyissä hallitusneuvotteluissa. Juha Sipilän (kesk) perusporvarihallituksen ohjelmaa on hehkutettu ”historian kokoomuslaisimpana”, mutta toisaalta se nosti puolueväen odotukset liiankin korkealle.

Kun sitten kokoomus on hallituksessa joutunut tekemään kompromisseja, Stubbia on arvosteltu liiasta myöntyväisyydestä.

Myös valtiovarainministerin salkku on aiheuttanut Stubbille päänvaivaa. Hän ei ole parhaimmillaan tarkkuutta vaativien numeroiden kanssa, mikä on toisinaan johtanut kiusallisiin tilanteisiin.

Pahin kömmähdys tapahtui syksyllä eduskunnassa hallintarekisterin käsittelyn yhteydessä, kun Stubbilta menivät prosentit perusteellisesti sekaisin. Huoleton ”sori siitä” -anteeksipyyntö vielä pahensi tilannetta.

Toinen yhtä harkitsematon sammakko pääsi Stubbin suusta hallitusneuvottelujen yhteydessä, kun hän lipsautti koulutussäästöistä puhuessaan, että professoreilla oli aikaisemmin kolme syytä olla professori, ja ne olivat kesä-, heinä- ja elokuu.

Möläytys oli kuin taivaan lahja vihreille, jotka taistelevat kokoomuksen kanssa kaupungeissa samoista yliopistoväen äänistä.

Kokoomuksen kannatus on kaikesta huolimatta pysynyt vaalien jälkeenkin melko vakaana. Stubbilla on kuitenkin arveltu olevan osuutta siihen, että jokin aika sitten tehdyssä puolueiden yhteisessä imagotutkimuksessa kansa mielsi kokoomuksen entistä ylimielisemmäksi.

Myös eri ministerien onnistumista mittaavat kyselyt ovat olleet Stubbille synkkää luettavaa – varsinkin kun tuloksia on verrattu Petteri Orpon saamiin arvosanoihin.