THL:n tutkija: Alkoholin kohtuukäyttöä vaikea määritellä

Riskirajat sekoitetaan turvalliseen juomiseen, sanoo THL:n erikoistutkija Esa Österberg.

Alko
Teksti
Leena Sharma

Mikä on alkoholin kohtuukäyttöä?

”Ei sille ole olemassa tieteellistä määritelmää. Jokaisella kulttuurilla on omat kohtuukäytön normit. Italiassa kohtuukäyttö määritellään varmasti aivan toisella tavalla kuin Saksassa tai Suomessa.”

Alkoholin kohtuukäytöstä annetaan kuitenkin suosituksia. Mihin ne perustuvat?

”Alkoholinkäytön vaikutuksia koskevien tutkimusten perusteella voidaan pyrkiä määrittelemään turvallisia rajoja. Jos käyttö pysyy tietyn määrän alapuolella, siitä ei todennäköisesti aiheudu haittoja. Silloin puhutaan erittäin alhaisista määristä: noin kahdesta päiväannoksesta miehillä ja yhdestä naisilla.”

”Sitten on toinen luokittelu: 24 annosta viikossa miehille ja 16 naisille. Se sekoitetaan usein edellä mainittuun, ja luullaan, että kyse on turvallisen juomisen rajoista. Ei ole. Jos juo noita annosmääriä – tai enemmän – alkoholihaittojen todennäköisyys on jo olennaisesti kohonnut. Kyseiset rajat on määritelty lähinnä lääkäreiden ohjeeksi: jos lääkäri kysyy asiakkaan alkoholinkäyttöä ja jos asiakas ilmoittaa tällaisia määriä, lääkärillä on pätevä syy kertoa, että asiakas kuuluu riskiryhmään ja hänen on syytä vähentää juomistaan.”