Kittilän uusi sotku: Nyt jäävi jääväsi jäävittömän?

Kunta on päättänyt hakea uutta vt. kunnanjohtajaa. Myös kunnanhallituksen puheenjohtaja vaihtuu.

Kittilän päättäjien jääviyspeli on sotkenut kunnan päätöksenteon vakavasti. Kunnanhallituksen kokouksissa ovet käyvät tuon tuosta, kun ”jäävit” ja ”jäävittömät” vaihtavat paikkaa: osa päättäjistä siirtyy käytävälle ulos, osa sisään.

Nyt jäävättyjä on taas yksi lisää. Kunnanhallitus päätti maanantaina, että vt. kunnanjohtaja Esa Mäkinen on jäävi esittelemään asioita, jotka liittyvät erotettuun kunnanjohtajaan Anna Mäkelään. Se vetosi Kuntaliiton lausuntoon ja jääväsi Mäkisen välittömästi Mäkelän erottamisasioiden käsittelystä.

Mäkisen jääviydestä päätettiin, kun kunnanhallitus käsitteli Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen tehtyjä valituksia Mäkelän erottamisesta. Yhden näistä valituksista on jättänyt kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk).

Eikä tässä kaikki. Kunnanhallitus päätti myös julistaa vt. kunnanjohtajan viran haettavaksi ja torjui kuntaministeri Paula Risikon (kok) avuntarjouksen jättämällä kyseisen asian käsittelemättä.

Timo Kurula kuitenkin esitti kokouksen viimeisenä asiana, että kunnanhallituksen johto lähtee Helsinkiin tapaamaan kuntaministeri Risikkoa ja Kuntaliiton lainoppineita. Esa Mäkisen alkuperäistä esitystä samasta asiasta ei otettu käsittelyyn, vaan se ”poistettiin esityslistalta”, vaikka sellaista käytäntöä kunnallisessa päätöksenteossa ei tunneta.