Kittilä: ”Yllätys tämä ei ollut” – KRP tutkii kunnanjohtajan erottamisen

Valtuuston puheenjohtaja sanoo varoittaneensa kuntapäättäjiä. Kunnanhallituksen puheenjohtaja ei halua kommentoida KRP:n tiedotetta.

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Tämä on ilmaisnäyte SK:n maksullisesta sisällöstä

Kittilän Levitunturin hissihankintaan liittyvä esitutkinta laajenee entisestään. Keskusrikospoliisi tutkii kuntapäättäjien toimet kunnanjohtaja Anna Mäkelän erottamisasiassa.

Keskusrikospoliisin Oulun yksiköllä on jo syyskuusta lähtien ollut tutkittavanaan valtakunnansyyttäjänviraston määräyksestä hissiyhtiö Oy Levi Ski Resort Ltd:n hissihankintasotkut. KRP on tutkinut myös kuntapäättäjien toimia hissiyhtiöön liittyvässä asiakokonaisuudessa.

Tutkintapyyntö Kittilän kunnanhallituksen toimista jätettiin jo kesäkuussa Lapin poliisilaitokselle. Tutkintapyyntö tehtiin Suomen Kuvalehden Kittilän laki -jutun (SK 24/2014) perusteella.

Kittilän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Inkeri Yritys (vas) kommentoi KRP:n keskiviikkona julkaisemaa tiedotetta varsin vakavana.

”Yllätys tämä KRP:n ratkaisu ei kuitenkaan ollut. Olen varoittanut kuntapäättäjiä toukokuusta lähtien ryhtymästä kunnanjohtajan laittomaan erottamiseen”, Yritys sanoi.

Yritys kertoo pyrkineensä estämään mahdolliset laittomuudet syyskuun puolivälissä pidättäessään kunnanhallituksen jäsenet ja varajäsenet päätöksenteosta niissä asioissa, jotka mahdollisesti ovat poliisin esitutkinnassa.

”Nyt valtaosa kuntapäättäjistä on mennyt jo niin pitkälle toimissaan, että kunta on erittäin vakavassa kriisissä. On tärkeää, että keskusrikospoliisi tutkii perin pohjin, mitä Kittilän kunnan päätöksenteossa on tapahtunut. Muuta mahdollisuutta ei enää ole.”

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Timo Kurula (kesk) ei halunnut kommentoida Suomen Kuvalehdelle KRP:n tiedotetta.

”Sen verran uusi asia, etten kommentoi”, hän totesi.

Tiedotteessaan KRP ei lähtenyt ennakoimaan tutkinnan kestoa ja aikatauluja.

KRP kertoi toimivansa tiiviissä yhteistyössä juttukokonaisuuden syyttäjien kanssa. Esitutkintaa johtaa rikostarkastaja Maria Vuorivirta-Heikkinen. Syyttäjinä toimivat kihlakunnansyyttäjät Sari Törmi ja Katri Junnikkala-Heikkinen Oulun syyttäjänvirastosta.

SK:n kuulemat lainoppineet ovat arvioineet, että Anna Mäkelän erottaminen on laiton yksinomaan jo sen perusteella, että häntä ei ole kuultu erottamista valmistelleen tilapäisen valiokunnan lopullisesta raportista. Erottamispäätös saattaa kaatua jo muotovirheeseen.