Kittilä: Esteettömät päättäjät loppumassa

Uutisanalyysi: KRP:n esitutkinta tekee kunnan päätöksenteosta lähes mahdotonta.

Kittilän kunnanhallitus joutuu tänään maanantaina arvioimaan, miten kunnan päätöksenteko järjestetään keskusrikospoliisin esitutkinnan ajaksi. KRP:n tutkinnassa ovat todennäköisesti myös kunnanhallituksen omat toimet. Kyse lienee Suomen historian laajimmasta tutkinnasta, joka kohdentuu yksittäisen kunnan päätöksentekoon.

Kittilän vt. kunnanjohtaja Esa Mäkinen on nostanut päättäjien esteellisyyskysymyksen kunnanhallituksen esityslistalle.

Kittilä on ajautumassa tilanteeseen, jollaisessa yksikään kunta ei ole aiemmin ollut: kunnanjohtajan erottamisasian jatkokäsittelyssä kunnan päätöksenteossa saattavat loppua esteettömät päättäjät. Nyt kunta on päätymässä tilanteeseen, jossa sen keinot antaa lausuntoja esimerkiksi hallinto-oikeudelle tai keinot yrittää korjata mahdollista laitonta päätöstä ovat jo vähissä.

Kunnanhallituksen ja kunnanjohtajan erottamisesta raportin laatineen tilapäisen valiokunnan jäseniä koskevat hallintolain esteellisyysperusteet.

Periaatteessa tilapäinen valiokunta voisi käynnistää uuden kuulemisen ja viedä asian sen jälkeen uudelleen valtuuston päätettäväksi. Mutta KRP:n käynnistämä esitutkinta heittää vakavan varjon sekä kunnanhallituksen että tilapäisen valiokunnan ylle.