Kittilä antoi selvityksen, joka ei selvitä yhtään mitään

Uutisanalyysi: Kunta ryhtyi valtiovarainministeriön kanssa kirjeenvaihtokisaan, jota se ei voi voittaa.

Kittilä
Teksti
Eeva-Liisa Hynynen

Kittilän kunnanhallituksen valtiovarainministeriölle antama selvitys ei ole selvitys lainkaan. Se on keskusrikospoliisin tutkinnan kohteena olevien kunnanhallituksen jäsenten mielipide.

Mielipidettä valtiovarainministeriö ei kuitenkaan kunnalta kysynyt vaan tiukkaa ja asiallista selvitystä kunnan päätöksenteon tilasta.

Selvityspyyntö on täysin poikkeuksellinen. Kun valtiovarainministeriön korkein virkamiesjohto perää kansliapäällikkö Martti Hetemäen johdolla selvitystä kasvotusten vt. kunnanjohtajalta, kyse ei ole enää normaalin kunnan normaalista päätöksenteosta. Siinä ei pyydetä kertoilemaan kuulumisia.

Kunnanhallituksen selvitys on vt. kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin käsialaa. Hän myös esitteli asian kokouksessa 8. maaliskuuta. Esitys hyväksyttiin Tarmo Salosen (ps) ehdottamalla lisäyksellä:

”Kittilän kuntaan ei ole tullut kirjallista virallista selvityspyyntöä valtionvarainministeriöstä mahdollisista kunnan päätöksentekoon liittyvistä ongelmista. Kunnanjohtajan laatima tiedote perustui kunnanjohtajan muistiinpanoihin sekä valtionvarainministeriön kuntaosaston kanssa käytyihin keskusteluihin.”