Kimppakämppien suosio kasvaa nuorten keskuudessa

nuoret aikuiset
Teksti
Elisa Miinin

Osa-aikaisten töiden puute, yksiöiden päätä huimaavat vuokrat ja yhteisöllisyyden kaipuu on lisännyt kimppakämppien kysyntää eteenkin isommissa kaupungeissa.

Timo Metsola esittelee vuokra-asuntoa Helsingissä

Yksiöiden kysyntä ylittää selkeästi tarjonnan varsinkin Helsingissä. Kimppakämpäksi kelpaava iso asunto on usein helpompi saada ja edullisempi asua.


Vaikka korot ovatkin nyt alhaalla, aiempaa harvempi nuori uskaltaa ostaa omaa asuntoa, arvioi Suomen suurimman vuokravälityksen Vuokraturvan toimitusjohtaja Timo Metsola.

Syy kimppa-asumisen suosioon on Metsolan mielestä selvä: yksiöitä ei esimerkiksi Helsingissä ole tarjolla tarpeeksi. Vuokraturvan selvityksen mukaan pääkaupungissa on noin 150 000 yhden hengen taloutta, kun taas yksiöitä on omistusasunnot mukaan lukien yli puolet vähemmän.

Tästä taas seuraa vuokra-asuntojen hintakehitys, joka osoittaa tasaisesti yhteen suuntaan: ylöspäin. Uusien vuokrasopimusten hinta on Helsingissä noussut vuodessa lähes 10 prosenttia ja loppuvuodelle ennustetaan vielä kolmen prosentin kasvua.

Monen kipukynnys on jo ylitetty. Samaan aikaan isojen asuntojen vuokrat ovat laskussa.

Yksiöiden kysyntä vähentyi myös opiskelija-asunnoissa

Vuosi sitten avatun kimppakämppä.fi -nettipalvelun perustajan Jukka Rissasen mukaan yhteisasuminen kiinnostaa eniten Helsingissä ja Tampereella asuvia pari-kolmekymppisiä nuoria aikuisia.

”Moni etsii kimppakämppää nimenomaan seuran takia ja siksi, että tykkää yhteisöllisestä asumisesta. Tietysti se on myös kustannuskysymys”, Rissanen sanoo.

Kimppakämppä sivustolla julkaistaan ilmaiseksi sekä asunto- että asunnonhakuilmoituksia. Idea on peräisin Ranskasta, missä vastaavat nettipalvelut ovat saavuttaneet valtavan suosion. Suomalaisilla sivuilla vierailee päivittäin jopa tuhat eri kävijää.

Kimppakämppien kysyntä on kasvanut myös virallisissa opiskelija-asuntoyhteisöissä.
Suomen opiskelija-asunnot yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Timo Lehto Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiöstä kertoo, että hakemusten määrä soluasuntoihin on kasvanut viime vuodesta yli sadalla. Samaan aikaan yksiöitä on kysytty aiempaa vähemmän.

”Valtakunnallisesti opiskelija-asuntoihin hakeneiden määrä näyttää hieman vähentyneen. Ehkä kaikilla ei ole enää varaa asua yksin, kun kesätöitä on tarjolla aiempaa vähemmän.”

Syksy on perinteisesti kiireistä aikaa opiskelija-asuntovälityksessä, mutta vielä ehtii saamaan asunnon ainakin Tampereelta, jos ei ole turhan tarkka.

”Isoja soluasuntoja keskustan ulkopuolella on vielä vapaana. Mutta jos haluaa yksiön kantakaupungista, kannattaa varautua jonottamaan aika pitkään”, Lehto hymähtää.

Kuvat: Martti Kainulainen/Lehtikuva