Kiistely sote-uudistuksesta jatkuu kesälomillakin

Juha Rehula
Teksti
Heikki Vento

Riitely kunta- ja sosiaaliuudistuksesta jatkuu syksyllä siitä, mihin se eduskunnassa keväällä jäi. Puolueet ovat sekä hallituksessa että oppositiossa edelleen eri mieltä uudistuksesta.

Neljän suurimman puolueen, kokoomuksen, sosiaalidemokraattien, perussuomalaisten ja keskustan edustajat väittelivät tiistaina sote-uudistuksesta Porissa meneillään olevassa Suomi Areena-tapahtumassa.

Hallituspuolueet sopivat toukokuussa sosiaali- ja terveysuudistuksen päälinjoista. Sairaanhoitopiirien asemesta sote-palveluiden järjestämisestä vastaisi 20-30 keskuskaupunkia tai vastuukuntaa, joissa jokaisessa olisi vähintään 50 000 asukasta. Alle 20 000 asukkaan kunnat eivät saisi yksin järjestää palveluita.

Kunnallisalan kehittämissäätiön järjestämässä keskustelussa sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) puolusti voimakkaasti hallituksen mallia. Risikon mielestä eduskunnan perustuslakivaliokunnan on uskallettava aikanaan tulkinta, voiko kunnallinen itsehallinto estää palveluiden järjestämisen.

Perustuslakivaliokunnan jäsen Maarit Feldt-Ranta (sd) korosti, että jokaisella on oikeus peruspalveluihin. Hän ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, pitäisikö hallituksen hahmottelema sote-uudistus hyväksyä perustuslain säätämisjärjestyksessä.

Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Mattila (ps) vastusti nykyisen erikoissairaanhoidon purkamista ja pitäisi perusterveydenhoidon kuntien vastuulla.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula (kesk) tarjosi ratkaisuksi maakunnallista sote-mallia. Hän sai heti vastaansa Risikon, jonka mielestä maakuntamalli olisi hallinnollisesti liian suuri. Feldt-Ranta moitti keskustan esitystä epädemokraattiseksi, koska päätösvalta siirtyisi kunnilta maakunnille.

Kaikki olivat samaa mieltä siitä, että sama hallintomalli ei sovellu koko maahan.

Yleisöstä poliitikoilta tivattiin, onko uudistuksella tarkoitus säästää rahaa. Hallituspuolueiden ja erityisesti Feldt-Rannan mukaan kunta- ja sote-uudistus ”ei ole säästöohjelma”. Risikonkaan mielestä ”ei tämä ole säästöjuttu”. Kyse on terveyspalveluiden turvaamisesta.

Rehula ei kajoasi perusturvaan, muualta voisi säästää. Mattila muistutti, että ”otamme syömävelkaa ja pidämme velkarahalla korkeampaa elintasoa kuin meillä on varaa”.

Sote-uudistuksen etenemistä on hidastanut hankkeen kytkös kuntauudistukseen. Risikko ei halunnut veikata, kuinka monta kuntaa nykyisestä 320 kunnasta katoaa neljässä vuodessa.

Feldt-Ranta arvioi kuntien määrän putoavan 200-250 kuntaan. Mattila ja Rehula arvelivat kuntia olevan neljän vuoden kuluttua noin 230.